Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur: Voor ons was het echt bouwen zonder zorgen

De realisatie van het droomhuis van Linda en Marc was een verre droom. Tot Linda haar frituur – waar ze ook woonden – kon overlaten. Plots werd de droom een dringende noodzaak. Linda en Marc kozen bij Ecohuis voor een sleutel-op-de-deurwoning die ze volledig naar smaak konden laten aanpassen. Bovendien werd de woning op 12 weken gerealiseerd. Linda en Marc delen hun ervaringen.
“In 2012 had ik al meer dan 20 jaar een frituur. Tot er een interessant bod op kwam. We moesten snel beslissen: niet op het bod ingaan en blijven verderdoen, of het bod aannemen en een nieuwe woning zoeken. We zijn voor de tweede optie gegaan. En we hebben er nog geen seconde spijt van gehad”, vertelt Linda openhartig.
 
Het koppel kon een tijdje in een woning van vrienden logeren, terwijl ze zochten naar een oplossing. Een bestaande woning kopen en renoveren was geen optie. Linda vertelt waarom: “Renoveren hadden we al eens gedaan. Maar dan hadden we bijvoorbeeld een prachtige trap in perfecte staat, die eigenlijk niet volledig mijn stijl was. Die afbreken en een nieuwe plaatsen was eigenlijk de investering niet waard. Bij een nieuwe woning begin je van een wit blad, en kies je volledig je eigen stijl.”

Fulltime informatie verzamelen

Gelukkig hadden ze al een bouwgrond in een rustige wijk in Berlare. “Omdat ik toen even geen job had, heb ik me 100% kunnen toeleggen op het vergaren van informatie en inspiratie”, vertelt Linda. “Het was een fulltimejob: ik nam foto’s van huizen die ik mooi vond en ik informeerde bij verschillende bedrijven.” Marc vult aan: “Het keerpunt kwam tijdens een bezoek op een beurs, waar we de stand van Ecohuis bezochten. Hun verhaal was overtuigend.”
 
Linda en Marc besloten te gaan voor een sleutel-op-de-deurwoning via Ecohuis. En dat type bouwen heeft volgens hen alleen maar voordelen: “In de praktijk verliep alles gesmeerd. Alles verliep volgens plan, we kregen heel wat concrete tips en bovendien stond onze woning er effectief na 12 weken.”, vertelt Marc enthousiast.
 
Het bouwproject startte met een werfvergadering bij Ecohuis, samen met de architect van Linda en Marc en de werfleider. “Die duurde maar liefst 8 uur!”, vertelt Linda. In deze vergadering werd de volledige woning besproken tot in het kleinste detail. Nadat het ontwerp werd gemaakt en goedgekeurd, mocht het koppel bij de aangesloten leveranciers heel wat elementen kiezen: gevelstenen, dakpannen, de keuken, ramen, deuren,…

In 12 weken gebouwd

Omdat het bouwproces door één bedrijf werd gecoördineerd, werd elk proces – van graafwerken tot afwerking – op elkaar afgestemd. Geen sprake dus van vakmannen die het lieten afweten en de volgende bouwstappen in gevaar brachten. Om een woning in 12 weken te plaatsen, is een waterdichte planning van belang. En veel volk : “In het begin beloofde ik de werkmannen om ze elke vrijdag op frietjes te trakteren”, vertelt Marc. “De eerste week viel dat nog mee: dan waren er maar 3 werkmannen. Maar op een gegeven vrijdag waren er maar liefst 28 werkmannen te trakteren!” (lacht)
 
In oktober 2012 werd de woning opgeleverd, en was het voor het koppel tijd om er ten volle van te genieten. En dankzij de goede isolatie besparen ze maximaal op energie. Marc legt uit: “Onze muren zijn wel 37 centimeter dik, waarvan 20 centimeter isolatie! We verwarmen met propaangas, maar onze tank hebben we sinds we hier wonen nog maar 2 keer laten bijvullen.” Met een lage E-waarde hebben ze net geen BEN-woning (Bijna EnergieNeutraal), maar ze genieten wel gedurende 10 jaar van 20% korting op de onroerende voorheffing. 

Zorgeloos gebouwd

Het koppel kijkt positief terug op het bouwproces en raden deze vorm van bouwen èn met Ecohuis dan ook aan. “Onze dochter gaat binnenkort ook bouwen”, vertelt Marc, “en we gaan zelfs niet meer kijken naar alternatieven of andere firma’s.” Linda en Marc zijn tevreden dat ze in deze formule volledig voor hun eigen stijl konden gaan. “Gelukkig komen we zelf ook heel goed overeen en was het makkelijk om keuzes te maken”, vertelt Linda. Het koppel is heel tevreden met het resultaat. De woning is een stijlvolle mix van een klassieke pastoriewoning met functionele ruimtes en een moderne inrichting. “Hier kunnen we heel ons leven blijven wonen”, vertellen Linda en Marc enthousiast, “en dat gaan we met veel plezier doen.” Om te besluiten stellen ze dat het motto van Ecohuis, ‘zorgeloos bouwen‘, voor hen van toepassing was: “We kunnen deze firma alleen maar aanraden aan iedereen die zijn bouwdroom wil realiseren.” 
 

Aannemer aan het woord

“Door de steeds strengere eisen is een professionele benadering van een bouwdossier bijzonder belangrijk. Als algemeen aannemer geven we toekomstige bouwers een duidelijk beeld van hun bouwproject door verkennende gesprekken, een ontwerp en een realistische prijsofferte. We zijn zo transparant mogelijk over de prijs en we hebben hoge kwaliteitsnormen, die we verzoenen met de economische – én ecologische – realiteit," vertelt verkoopsverantwoordelijke Gert Mertens.
 

Een BEN-woning, wat is dat juist?

BEN staat voor ‘bijna energieneutraal’. Een BEN-woning verbruikt zeer weinig energie. En dat scheelt. Zowel in uw portemonee als voor het milieu. Een BEN-woning heeft een E-peil van 30 of minder. Bovendien maakt het gebruik van hernieuwbare energie door een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouw aan de BEN-norm voldoen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in