Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Slaap lekker en morgen gezond weer op

‘Er goed uitzien’ … we zijn er dagelijks mee bezig. We letten op onze voeding, doen aan sport, … Recente onderzoeken overal in Europa hebben uitgewezen, dat de mens een goede nachtrust als belangrijkste element voor een gezond leven beschouwt. Niets is minder waar, want te weinig slapen leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar zorgt ook voor hoofdpijn en concentratiestoornissen. Het maakt ons ook gevoeliger voor ziektes en werkt op ons humeur. We hebben geen zin om ook maar iets te doen en lopen constant te geeuwen. Bovendien lopen we de ganse dag rond met een ellendig gezicht en wallen onder de ogen.

Nood aan 8 uur slaap

Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. Onderzoeken tonen aan dat de meeste mensen slechts 6 à 7 uur slapen, een minderheid houdt het zelfs bij 4 à 5 uur. Dat komt meestal door onze drukke bezigheden - werk, gezin, …. Het heeft echter ook te maken met onze manier van leven. Denk maar aan enkele van onze ongezonde gewoontes voor we gaan slapen: we drinken nog snel wat koffie, een biertje of een glas wijn, we roken nog een sigaret, … , allemaal opwekkende middelen, die ons wakker houden. Bovendien betekent ‘we gaan naar bed’ niet altijd ‘we gaan slapen’. Velen lezen immers nog een boek of kijken TV in bed.

De slaapkamer

Onze nachtrust wordt echter nog het meest beïnvloedt door de slaapkamer zelf: de kleur van de muren en gordijnen, een stofvriendelijke vloerbekleding, het bedlinnen, … , om maar een paar elementen te noemen. Telkens weer worden we erop gewezen hoe essentieel een kwalitatieve matras en bedbodem en een geschikt hoofdkussen wel zijn voor een goede nachtrust. Steeds weer stellen we vast, dat lawaai onze slaap kan verstoren. Een stille slaapruimte - zonder last van voorbijrijdende wagens, luidruchtige spelende kinderen, … - is zó belangrijk.

Gezonde lucht

We vergeten echter dat ook de luchtkwaliteit en de temperatuur in de slaapkamer een belangrijke rol spelen. We verliezen per nacht per persoon een halve liter vocht, wat de lucht in de ruimte vochtig maakt. Een continue verluchting is dan ook cruciaal.

Vraaggestuurde ventilatiesystemen, zoals Systeem C+®EVO van RENSON®, brengen continu verse, frisse lucht binnen en voeren de vervuilde, vochtige lucht af. Zelfregelende ventilatieroosters zorgen voor die continue toevoer van verse lucht, en zonder dat je gestoord wordt door het lawaai van bijvoorbeeld voorbijrijdende wagens of spelende kinderen. Een centrale afvoerventilator Healthbox voert de vervuilde lucht af. Dynamische sensoren analyseren 24 uur per dag de afvoerlucht op CO2 of vocht en/of VOC’s (vluchtige organische stoffen) en passen zo op een intelligente manier het ventilatieniveau aan de daadwerkelijke behoefte van de gebruikers aan.

Dankzij het Smartzone-principe wordt die lucht niet alleen afgevoerd in vochtige ruimtes, zoals keuken, toilet, wasplaats of badkamer, maar ook in de slaapkamers. Met deze unieke technologie wordt automatisch meer geventileerd in die ruimtes, waar de bewoners zich bevinden. Kijken de bewoners ‘s avonds televisie, dan zorgt het ventilatiesysteem voor een verhoogde afvoer in de leefruimte. Gaan ze slapen, dan vermindert de afvoer in de living onmiddellijk en wordt meer lucht afgevoerd in de slaapkamers. Resultaat: een goede luchtkwaliteit en een gezonde slaap.

Op temperatuur

Veel mensen kunnen ook niet slapen omdat ze te warm of te koud hebben. Een temperatuur tussen 16 en 18 °C is ideaal voor een gezonde nachtrust. Maar als de zon overdag in de slaapkamer binnenschijnt, kan het broeierig heet worden. Het is dan onmogelijk om die kamer tegen de avond nog fris te krijgen. Een buitenzonwering, zoals de windvaste doekzonwering Fixscreen van Renson, kan dat probleem oplossen. Die houdt immers overdag de zonnestralen buiten, waardoor de temperatuur in de slaapkamer steeds aangenaam en comfortabel blijft. Als die zonwering bovendien met een speciaal doek wordt uitgerust, zorgt die ook nog eens voor een volledige verduistering van de ruimte – ook weer bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Voor een goede nachtrust zijn dus niet alleen ons levenspatroon en het interieur van onze slaapkamer van belang, maar ook de stilte, de duisternis, een goede luchtkwaliteit en een aangename temperatuur!

Meer info: Renson

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in