Bouwen en de wet

Sandwichpanelen voor een sobere industrielook

Een zo groot mogelijk huis voor zo weinig mogelijk geld. Liefst met zoveel mogelijk glas aan de tuinzijde en een open grondplan. Dat waren de wensen die de bouwheer voorlegde aan architect Lander Van Wassenhove. De ontwerper kwam met deze woning als antwoord.


Om het maximum uit het vooropgestelde budget te halen, stelde de architect voor om met een staalstructuur te werken. De eigenaars vroegen wel uitdrukkelijk om rekening te houden met de ongunstige oriëntatie. De voorgevel van het huis ligt gedeeltelijk op het zuiden. Expliciete bouwvoorschriften waren er hier niet. Sterk bepalend was wel de bouwhoogte van de aanpalende buur: die woning had maar één bouwlaag. “Als we die kroonlijsthoogte moesten aanhouden, kreeg ik nooit het gevraagde volume van het bouwprogramma neergezet,” vertelt architect Lander Van Wassenhove. “Daarom ben ik met een uitgebreid voorontwerp en een gedetailleerde materialenlijst naar de stedenbouwkundige ambtenaar gegaan om een en ander te bespreken. We wilden een volume met berging laten aansluiten op de woning van de buur maar op 3 meter daarachter wilden we een verdieping met plat dak. En dat mocht. De voorbouwlijn moest wel samenvallen met die van de buren, hoewel we hier op de bovenverdieping 60 cm over gaan. Gelukkig was dat voor stedenbouw geen probleem.” 

Atypische constructie

Om te voldoen aan de budget- en concepteisen van de bouwheer, koos de architect voor een staalskeletbouw met sandwichpanelen als buitenwanden. Dit leidde tot een atypische constructie volgens een vrij eenvoudig maar leuk concept. De woning vertrekt op de benedenverdieping van een aanbouw tegen de muur van de buren: hier zit een buitenberging voor fietsen in verborgen. Daarachter ligt de berging voor keuken, de inkomhal en het toilet. Vooraan rechts, onder het slaapvolume, zit ook nog een bureau. Door deze functies aan de straatzijde te situeren, ontstond aan de tuinzijde een zee van ruimte voor een open leefruimte. Voor de aanbouw met berging en de rest van de voorgevel is gekozen voor een massiefbouwconstructie in betonstenen. Oorspronkelijk zouden alle gevels in metaalplaten uitgevoerd worden, maar om blutsen en andere beschadigingen van de gevel te voorkomen, is voor de benedenverdieping toch een gevel in steen gekozen. Het slaapvolume is opgebouwd uit een staalstructuur: een rechthoekige doos die op palen rust. De buitenwanden zijn opgebouwd uit geïsoleerde sandwichpanelen. In het slaapvolume bevinden zich drie slaapruimtes, badkamer en dressing, zo compact mogelijk geordend. Het slaapvolume overkraagt aan de voorzijde van de woning het benedenvolume, waardoor er een carport ontstaat.
Door de grote raamstrook van het bureau onder de carport, lijkt het alsof het bovenste volume zweeft. De verlijmde gekloven betonsteen geeft de gevel een ruwe, massieve look die mooi contrasteert met de glanzende sandwichpanelen op de verdieping.

Zichtbare gewelven

Om het bouwbudget zo laag mogelijk te houden en toch een zo groot mogelijke woning te creëren, koos de architect voor staalskeletbouw. Zo ontwierp hij een woning van 200 m² voor 170.000 euro, exclusief keuken en badkamer. De buitengevels op de benedenverdieping zijn gemaakt van ruw gekapte betonstenen, een goedkoper alternatief voor de klassieke bakstenen gevel. Op de bovenverdieping koos de architect als gevelafwerking voor metalen, geïsoleerde sandwichpanelen, geïnstalleerd door een industrieaannemer. Op de benedenverdieping is binnen gekozen voor gepolierd beton op de vloer. De betonnen gewelven van de bovenverdieping zijn zichtbaar vanuit de leefruimte en kunnen in de toekomst eventueel nog afgewerkt worden. Ook de staaldakpanelen inde keuken bleven zichtbaar. Voor de binnenwanden is op de benedenverdieping en in de slaapkamers wel gekozen voor een afwerking met gipskartonplaten. Omdat de bouwheer veel glas in de woning wilde, ging een grote hap uit het budget naar het buitenschrijnwerk.

Energievoorzieningen

Doordat deze woning veel glas bevat en de bouwheer geen specifieke eisen naar energiebesparing had, speelt deze woning met de grens van E-peil 100. De sandwichpanelen zijn gevuld met 10 cm polyurethaan, wat er voor zorgt dat het energieverlies beperkt blijft. Beneden is gekozen voor vloerverwarming , op basis van gas. De woning is ook uitgerust met ventilatiesysteem C met raamroosters voor de toevoer van verse lucht.

Bron: Belgisch Budget Bouwboek 2009

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in