Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

BIK: Ruim, maar toch compact

BIK Woningen bouwde in Rumst een energiezuinig project met veel openheid en lichtinval. De moderne kijkwoning is een treffend voorbeeld van wat BIK Woningen een slim huis noemt: compact en toch ruim, degelijk en budgetvriendelijk.


De vrijstaande woning op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Maalderijstraat werd in 2006 gebouwd. Het is een huis met veel licht: vooraan en aan de zijkant reiken raampartijen van de vloer tot aan het plafond. De architectuur is sober, de belijning is strak. Toch is er ook speelsheid: een groot rond raam laat het bureau baden in het licht. Ook in de grote open leefruimte is er volop licht (en optimaal zicht op de tuin). Lichte en donkere kleuren wisselen elkaar af: ze zorgen voor de juiste balans. Hier en daar zorgen felle kleuraccenten voor een lossere sfeer. In één van de kamers op de verdieping is oranje de accentkleur. De oranje muren passen perfect bij het laminaatparket in wengé-kleur. 

Kijkwoning BIK

Algemeen

Type woning: open

Budget: 218.395 euro
(excl. btw en kosten).
Perceeloppervlakte: 9,7 are
m² woonoppervlakte: 2 x 125 m²

Adres: Rumst
Te bezichtigen: op afspraak (02/334.05.00) of tijdens kijkdagen (data via BIK)

Bouwkundig
Bouwmethode: traditioneel
Materiaal gevel: baksteen Desimpel (Forum Cobra en Forum Prata) - sidings Eternit (glasvezelbeton) grijsbruin
Materiaal dak: Koramic stormpan nr.44 antraciet
Materiaal buitenschrijnwerk: pvc, RAL 9006 met gemoffelde structuur
Materiaal vloer: pvc, RAL 9006 met gemoffelde structuur

De randvoorwaarden van het huis zijn gunstig: de open bebouwing is zuidelijk georiënteerd en capteert dus heel wat natuurlijke zonnewarmte. Te hoge binnentemperaturen in de zomer worden vermeden, want het glas is superisolerend. Om de eventuele hitte op het zuidterras te compenseren, is er ook aan de westelijke gevel een terras gemaakt. Het is een ideale plek om van de avondzon te genieten. Ook dat terras is door middel van een schuifraam met de leefruimte verbonden. Het compacte grondplan van de woning is energiezuinig; een perfecte rechthoek zonder in- of uitsprongen. Hoe minder geveloppervlakte, hoe minder kans dat er energie uit het huis ontsnapt. 
 

referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana

Energie
K-waarde: K1,1
E-peil: E80
Verwarmingsysteem: CV op aardgas via condensatieketel
Energiebron: aardgas
Ventilatiesysteem: systeem C: mechanische afvoer van lucht en natuurlijke toevoer
U-waarde ramen: 1,1 W/m2K

De woning beantwoordt aan de huidige energienormen. “Energiezuinig bouwen is een zeer individueel verhaal”, weet Peter Jacobs van BIK Woningen. “Het is in de eerste plaats aan de bouwheer om – in functie van zijn wensen en budget – te bepalen hoe ver we gaan op vlak van energiebesparende maatregelen. We hebben alle kennis en knowhow in huis om de bouwheer wegwijs te maken in de mogelijkheden. Hoewel er heel wat ondersteunende (overheids)maatregelen zijn, blijven energiebesparende maatregelen een investering.”

Interieur
Gelijkvloerse verdieping: hal, toilet, bureau, zithoek, eetplaats keuken, berging, garage
1ste verdieping: 3 slaapkamers, logeerkamer, 2 badkamers, berging (eventueel als wasplaats)

Hoewel er met de vide wat ruimte verloren gaat, zijn er op de verdieping vier slaapkamers, twee badkamers en een berging (die als wasplaats kan gebruikt worden). De open traphal creëert een ruimtegevoel: het maakt van de verdieping een aangename ruimte. Eén badkamer is toegankelijk vanuit de nachthal; de tweede is verbonden met de master bedroom. Dankzij een wand in gipskarton kan er in de master bedroom een handige dressing worden gemaakt die afgescheiden is van de slaapzone.

Flexibiliteit in ontwerp en afwerking
De inrichting is zowel beneden als boven een keuze uit het standaardpakket dat BIK Woningen aanbiedt. De gekozen materialen zijn niet overdreven luxueus, maar alleszins degelijk. De keuze is vrij traditioneel, maar met een aantal varianten. Zo put de kleine badkamer uit de budgetvriendelijkere modellen; in de ouderbadkamer werd iets duurder badkamermeubilair geplaatst. Ook het laminaatparket is één van de duurdere oplossingen uit het standaardpakket. BIK Woningen biedt de klant de keuze uit verschillende afwerkingspakketten. Er zijn geen beperkingen, klanten kunnen naar hartelust kiezen en combineren. “Noem het sleutel-op-de-deur à la carte”, zegt Peter Jacobs. Wie het liever iets meer standaard houdt, kan ook bij BIK terecht. Speciaal voor die klanten ontwikkelde BIK Woningen een gamma van 16 conceptwoningen: scherp geprijsde, compacte en goed doordachte woningen in zeer uiteenlopende bouwstijlen. “Het zijn woningen die duidelijk in de smaak vallen bij een breed en budgetbewust publiek”, voegt Peter Jacobs eraan toe.

 

referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana
referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana referentiewoning Arkana

Troeven
Ondanks zijn compacte vorm, is het een ruime woning. Beneden kreeg het rechthoekige grondplan een opvallende schuine binnenmuur die de leefruimte een onmiskenbare dynamiek geeft. Ter hoogte van de zithoek is er een grote nis die de open keuken met ontbijthoek aan het zicht onttrekt. Toch is er vanuit de keuken volop contact met de eetzone. Handig is ook de berging vlak naast de keuken: een ideale plek om conserven, flessen en keukenapparaten aan het oog te onttrekken. Het bureau is via een brede, deurloze doorgang met de woonkamer verbonden: er is contact, maar toch een zekere afscheiding. Ook in de garage ontstaat door de schuine binnenmuren een nis: er onstaat zo heel wat opbergruimte.


Auteur
: Sofie De Vriese – Bewerking: Filip Clarisse


Meer info
: BIK


Bekijk ook: de andere kijkwoningen in beeld


Wil u als bouwfirma zelf een kijkwoning voorstellen op Habitos.be?
 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in