Recirculatie - een goedkoper ventilatiesysteem D
Onze ventilatiespecialist Andy Camps legt uit hoe je goedkoper kunt ventileren door het toepassen van ventilatiesysteem D met recirculatie.
In een D-systeem wordt het toevoerdebiet in een gemiddelde woning al snel een stuk groter dan het afvoerdebiet. Dit is logisch als je bedenkt dat er meer vloeroppervlak naar de slaapkamers, woonkamer en bureau (de droge ruimten) gaan dan naar keuken, badkamer en toilet (de natte ruimten).
Dit zorgt ervoor dat een dimensionering van een D-systeem een beetje moeilijker is dan de dimensionering van een C-systeem. Een D-systeem moet immers ongeveer in balans zijn opdat het systeem goed functioneert. Je kan dit in de ventilatiegids zelf uitproberen.
Extra afvoeren plaatsen is meer energie verbruiken
Een eenvoudige methode om deze onbalans op te lossen is door meer lucht te gaan afvoeren in de natte ruimten. In plaats van bijvoorbeeld 75m³/h in een open keuken zou dus 100 m³/h of meer afgevoerd kunnen worden om in balans te geraken. Een extra afvoeropening in een dressing of een berging is ook een optie. Het gevolg van deze eenvoudige methode is echter dat er een grote installatie nodig is en dat er meer energie verbruikt wordt.
Sturing van de bezetting
Alternatief kan het toevoerdebiet ook gestuurd worden op basis van aanwezigheid. In de slaapkamers kan er overdag bijvoorbeeld een verlaging van het toegevoerde debiet gekozen worden. ’s Nachts wordt het debiet in de woonkamer verlaagd.
Deze oplossing lijkt op het eerste zicht zeer interessant, maar er zijn 2 belangrijke nadelen. Ten eerste wordt de installatie hierdoor niet kleiner (dit mag niet volgens de EPB-regels) en ten tweede wordt de installatie een stuk complexer.
Recirculatie
Door lucht te hergebruiken kan er wel een kleinere installatie gebouwd worden. Je kan het toevoerdebiet naar de woonkamer compenseren met hergebruikte lucht uit de slaapkamers, speelkamer, gang, trapzaal en hal.
Een belangrijk punt hierin is dat er een mechanische recirculatie verondersteld wordt. Dit wilt zeggen dat je een (kleine) ventilator moet plaatsen tussen de slaapkamers, speelkamer, gang, trapzaal en hal en de woonkamer. De EPB-regels zijn hierover zeer duidelijk. Er moet een mechanische recirculatie zijn. De norm NBN 50-001 (die voor het grootste deel opgenomen is in de EPB-eisen) was hierin niet zo ondubbelzinnig.
Het grote voordeel is dus dat er energie bespaard wordt en dat de installatie kleiner gemaakt kan worden.
Praktisch?
Een D-systeem kleiner maken is dus perfect mogelijk door een recirculatieventilator te plaatsen. Als je naar de winkel loopt om een dergelijke ventilator te gaan kopen zal je echter bedrogen uitkomen.
Je zal merken dat niet alle installateurs deze oplossing gebruiken om grote systemen kleiner uit te voeren. Het vergt iets meer aandacht voor de dimensionering en ook technisch zijn er enkele bedenkingen.
Het eerste dat je moet bekijken is welk soort toestel je gaat gebruiken. De ventilator van een C-systeem gebruiken is een oplossing die sommige installateurs gebruiken. Deze ventilatoren worden dan gewoonlijk enkel in laagste capaciteit gebruikt (dit is gewoonlijk 100m³/h of meer). Het voordeel is dat deze toestellen bij die instelling nauwelijks hoorbaar zijn en het energieverbruik is ook laag. Sommige installateurs zullen deze recirculatieventilator met dezelfde afstandsbediening als het D-systeem bedienen. Je kan dan gemakkelijk tot 250m³/h gaan recirculeren.
Een alternatief is het gebruik van een kanaalventilator. De kleinere versies van deze toestellen worden tegenwoordig ook gemaakt met EC/DC motor waardoor ze geen negatieve invloed op het E-peil hebben. De kanaalventilator kan ingebouwd worden in de muur tussen de traphal en de woonkamer.
En we kunnen stoute schoenen aantrekken
De norm NBN D50-001 zegt nergens dat een recirculatieventilator continu moet draaien. Ook de EPB-richtlijn (of de bijlage ervan) zegt dit nergens. Je moet wel kunnen aantonen dat de recirculatieventilator de capaciteit kan leveren die in de EPB-berekening vereist wordt.
Als we dus heel stout zouden zijn, zouden we kunnen zeggen dat je het toestel alleen moet plaatsen, maar nooit moet aanzetten (tenzij bij een controle). Ten eerste is dit zonde van de investering die je erin doet (vergeet niet dat je ook een rooster of een ventiel bij de ventilator zal moeten hebben). Ten tweede zal je balansventilatiesysteem hierdoor anders gaan werken dan voorzien. In praktijk ga je nauwelijks energie besparen door een recirculatieventilator uit te schakelen. Een zuiige EC/DC recirculatieventilator kan je dus zonder probleem laten draaien.
Euro’s
Het klinkt allemaal heel mooi, maar iedereen kijkt ook naar de centjes. Een recirculatieventilator met roosters of ventielen (en eventueel enkele stukken kanaal) erbij zou tussen 250 en 550 euro kunnen kosten. Wanneer je bedenkt dat het prijsverschil tussen een ventilatiesysteem van 300m³/h en een ventilatiesysteem van 400m³/h al snel het dubbele van dit bedrag is, dan is de keuze voor een recirculatie snel gemaakt.
Auteur: Andy Camps
Identikit ventilatiespecialist Andy Camps | ||
Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer. |