Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Provent D-Luxe is eerste decentrale mechanische ventilatiesysteem

Mechanisch ventileren zonder het complexe leidingenwerk, de lelijke schoorstenen op het dak of roosters in de muur? Het kan, met het decentrale mechanische ventilatiesysteem Provent D-Luxe. Het ventilatiesysteem biedt tal van voordelen die een klassiek mechanisch ventilatiesysteem niet heeft.
Krijgt u het ook benauwd bij het horen van alle onheilsberichten over mechanische ventilatiesystemen? Ze zouden ongezond zijn bij slecht onderhoud, moeten perfect geplaatst zijn voor een goede werking,… en noem maar op. PROFEL maakt met zijn decentrale mechanisch ventilatiesysteem komaf met al die risico’s. Je ramenspecialist monteert de Provent D-Luxe boven een raam of deur, sluit het aan op de netspanning en je bent vertrokken. Gedaan dus met de complexe kanalenstelsels en alle mogelijke minpunten die daaraan verbonden zijn en toch genieten van de voordelen van mechanische ventilatie, en meer zelfs...

Eenvoudig concept

Provent D-Luxe bestaat uit een thermisch onderbroken aluminium behuizing met daarin een actieve unit. Deze unit omvat de ventilatoren en een warmtewisselaar met warmteterugwinning. De wisselaar heeft een rendement van 82 tot 68%, afhankelijk van het ventilatiedebiet. Dat debiet varieert van 15 tot 75m³/uur en kun je regelen met een draadloze afstandsbediening of – in de toekomst – met vocht- en CO2-sensoren. Kies je voor de afstandsbediening dan laat die toe de ventilatie in 5 verschillende debieten te regelen. Daarnaast biedt ze een sleep-modus (2 uur uitschakelen) en een boost-modus (15 minuten maximaal debiet). Tot slot kun je een enkelvoudige luchtstroom activeren waardoor de aangevoerde lucht niet langs de warmtewisselaar passeert. Dat laat toe op warme zomerdagen aan nachtkoeling te doen. Een belangrijk pluspunt ten opzichte van een klassiek mechanisch systeem is dat je de nachtkoeling kunt beperken tot de ruimtes waar niet geslapen wordt. Zo creëert het hoge ventilatiedebiet geen lawaaihinder op de slaapkamers, wat bij een klassiek systeem wel het geval is.

Zuivere lucht

De Provent D-Luxe is uitgerust met twee filters. Die zorgen ervoor dat de warmtewisselaar zuiver blijft, wat de luchtkwaliteit ten goede komt. De buitenlucht passeert achtereenvolgens door een insectenwering en een luchtfilter voordat ze de warmtewisselaar bereikt. Ook de afgevoerde binnenlucht stroomt door een filter om stof en andere vuildeeltjes uit op te vangen.Een lichtsignaal op de ventilatie-unit geeft aan wanneer je de filters dient te reinigen. Dat is kinderspel: neem de afdekkap aan de binnenzijde van de unit weg, neem de filter weg, even stofzuigen en klaar. Ook het vervangen van de filters is in een handomdraai gebeurd. Wie veel belang hecht aan zuivere lucht, kan optioneel kiezen om de unit uit te rusten met een fijnstof- en pollenfilter.

Flexibel toepasbaar

Op esthetisch vlak heeft de Provent D-Luxe ook een streepje voor: geen lelijke muurdoorvoeren of extra schoorstenen, maar een subtiele opening boven enkele ramen of deuren.Het feit dat kanalen overbodig zijn bij de Provent D-Luxe, maakt het systeem heel flexibel toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatie. Bij nieuwbouw bespaar je op bouwkosten zoals de kanalen en een eventueel dikkere dekvloer. In het geval van een renovatie is er geen kap- en breekwerk nodig om leidingen doorheen de woning te brengen.
Bovendien vraagt Provent D-Luxe niet om een complexe inregeling van de debieten in iedere ruimte. Afhankelijk van het wettelijk verplichte debiet berekent de raamconstructeur waar en hoeveel units nodig zijn. In een doorsnee woning volstaan 7 tot 8 units om aan de regelgeving te voldoen én te genieten van verse, gezonde lucht.
Meer info: Profel.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in