Bouwen en de wet

Patchwork van vlakken

“Architectuur kost geld,” zegt architect Luc Binst over deze driegevelwoning. “Details ‘op het scherp van de snede’ kosten meer geld dan klassieke architectuur. Daarom heb ik gekozen voor scherpe architectuur afgewerkt met ‘basic’ accessoires en materialen, in een eenvormige setting,” licht de architect toe.
Het eenvoudige, rechttoe rechtaan grondplan van dit huis is budget- én gebruiksvriendelijk.

 

Staalbouw


De architect kreeg de opdracht om strikt vast te houden aan het opgegeven budget. De woning moest twee kinderkamers krijgen, maar voor de rest kreeg de ontwerper vrij spel. De architect koos voor een combinatie van staalbouw en metselwerk, zodat er een luchtige en budgetvriendelijke woning ontstond. Achteraan is de gevel volledig uit glas opgebouwd, zodat vanuit de leefruimte en van op de bovenverdieping een vrij zicht op de achterliggende velden mogelijk is. “Maar gevel en interieur vormen wel een eenheid: Een eenvoudige setting van ruimtes achter mekaar, met een recht toe rechtaan afwerking. Zowel binnen- als buitenarchitectuur staan in verhouding tot mekaar.”

 

Compact

De woning vormt een compact volume en oogt vrij sober door het gebruik van eenvoudige materialen zoals gietvloer op de bovenverdieping en gepolierd beton beneden. Dat spaart heel wat geld uit dat je anders moet uitgeven aan aankoop en plaatsing van tegels, hout of laminaat als vloerbedekking. Door overal voor dezelfde vloer te kiezen, zonder te veel naden, vormt het interieur van het huis meteen een erg eenvormig geheel. Het compacte grondplan, nauwelijks ‘verloren’ hoekjes of overbodige circulatieruimtes en een plat dak zorgen er voor dat er een maximum aan woonruimte voorzien is, aan een betaalbare prijs. Ook het ontbreken van een garage geeft ruimte in het bouwbudget voor andere dingen, zoals inbouwkasten of energievriendelijke technieken.

 

Warmtepomp

De bouwheer koos bewust voor verwarming via een warmtepomp, die – rekening houdend met stijgende energieprijzen – een goede investering vormt. Om warmteverlies aan de noordkant van het huis te vermijden, koos de architect voor een gesloten voorgevel. De zij- en achtergevel (zuid en west) genieten overdag van de warmte en de zon. ’s Avonds kunnen de bouwheren vanuit hun slaapkamer en van op het terras genieten van de avondzon. Pal op het zuiden ligt de badkamer zodat de andere kamers gespaard blijven van overdreven warmte in de zomer. Er zijn geen ventilatiesystemen voorzien, alles gebeurt hier op basis van natuurlijke ventilatie.

 

Contrast

“Een 3-gevelwoning is een moeilijk gegeven. Er wordt vaak geknoeid met die grote zijgevel. Dat wilde ik vermijden. Deze opdracht was dus niet simpel, maar vormde wel een fijne uitdaging.” De architect hield vast aan een diepe onderbouw en een iets kleinere bovenverdieping, maar vangt dit verschil in volume op door een contrast tussen de afwerking van beneden- en bovenverdieping. De benedenverdieping is opgevat als een sokkel, aan de zijgevel afgewerkt met buitenschrijnwerk in gelakt staal, afgewisseld met glas. “Op die manier krijg je een patchwork van verschillende vlakken,” aldus de architect. De voorkant van het huis kreeg een gesloten baksteengevel. Links op de hoek van de blinde gevel vormt de stalen afwerking de aanzet van het frame met patchwork in de zijgevel.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in