Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Ook riolering moet voortaan gekeurd worden

Wie een huis (ver)bouwt, moet zijn aansluiting op de riolering binnenkort laten keuren. Op dit moment wordt ongeveer de helft van de afvoerbuizen voor vuil en regenwater verkeerd aangesloten. Daardoor zijn miljardeninvesteringen in de waterzuivering in de praktijk nutteloos. Een keuring zal ongeveer een uur duren en 100 euro kosten.


Milieuminister Joke Schauvliege gaat de verplichte keuring vandaag aankondigen op de Vlariodag. Vlario is het Vlaams overlegplatform voor specialisten in de riolering en waterzuivering.


Sinds 2000 verplicht

Regenwater dat van daken en terrassen stroomt en vervuild water van de was, keuken en sanitair moeten apart opgevangen worden, zodat de waterzuiveringsstations alleen vuil water krijgen en de bacteriën veel efficiënter kunnen werken.
Er ligt bijlange nog niet overal gescheiden riolering, maar voor (ver)nieuwbouw geldt al sinds 2000 de verplichting om een gescheiden stelsel aan te leggen.


Rooktest

Met rook wordt getest of alle afvoerbuizen juist zijn aangesloten. Op de foto is dat niet het geval en moet de aannemer de sleuven opnieuw open graven.
Vlario heeft alvast de eerste keurders opgeleid en in Vlaams-Brabant zijn die al aan de slag in 22 gemeenten, aangesloten bij Riobra.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in