Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Onze huizen zitten vol gif

De lucht binnenshuis is vaak sterker vervuild dan de buitenlucht, brengt minister van Klimaat en Energie Paul Magnette (PS) in herinnering. Hoezo? Op een nieuwe website toont Magnette zijn gelijk aan en geeft hij tips om onheil te voorkomen.


We brengen steeds meer tijd binnenshuis door. Voor stedelingen loopt dat op tot 75 of zelfs 90 procent van hun tijd. Vooral kinderen, zieken en bejaarden ademen weinig anders in dan binnenlucht. Onmerkbaar vervuilde binnenlucht wordt mee verantwoordelijk geacht voor de explosieve toename van allergieën, astma, sommige kankers en hart- en vaatziekten.

De lijst van vervuilers is haast eindeloos. We worden binnenshuis omringd door vijftig tot driehonderd gevaarlijke chemicaliën, doorgaans vluchtige organische stoffen.

Uit Vlaams onderzoek van mei vorig jaar blijkt dat de binnenlucht van de meeste huizen vervuild is tot boven de richtwaarde. We gebruiken zonder veel nadenken te veel pesticiden en ontgeurders. We hebben geen oog voor schimmels in de badkamer en andere vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Huismijten vinden onze te warme slaapkamer een paradijs en onze huisdieren zijn wandelende allergiebommen. De open haard is een bron van fijn stof, fornuizen en kachels kunnen ons verstikken, enzovoort.

'De schadelijke gevolgen van binnenhuisvervuiling op onze gezondheid kunnen we alleen verminderen door een campagne van de overheid en een gedragswijziging bij de consument', zegt minister Magnette.

Op de website die zijn campagne ondersteunt, staan tips om het gevaar in te dijken. Ze komen neer op milieuvriendelijker aankopen, niet te wild om ons heen spuiten met ontgeurders en pesticiden, verwarmingstoestellen goed onderhouden en vooral: alle ruimtes in huis regelmatig en grondig verluchten.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in