Bouwen en de wet
Bouwwerken
Woonbesprekingen
Coronavirus / COVID-19

Omgevingsvergunningen blijven langer geldig. Goed nieuws voor de bouwsector.

Alle omgevingsvergunningen van onbepaalde duur die zouden vervallen tussen 20 maart en 31 december 2020 worden 6 maanden verlengd. Dat heeft de Vlaamse regering deze morgen beslist op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Op die manier helpen we particulieren en ondernemers vooruit én geven we de bouwsector een duw in de rug.”, stelt Demir. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) reageert tevreden op deze nieuwe evolutie. 

Volgens de Vlaamse regelgeving moet de bouw van een constructie starten binnen de 2 jaar na het verlenen van de vergunning en moet een gebouw winddicht zijn binnen de 5 jaar na het verlenen van de vergunning. Wanneer dat niet gebeurt, vervalt de vergunning. Met de coronamaatregelen liggen sommige bouwwerven stil of lopen deze vertraging op, waardoor niet aan deze verplichting kan voldaan worden. De Vlaamse Confederatie Bouw is dan ook tevreden dat de Vlaamse Regering dit erkent als overmacht en de termijn verlengt met 6 maanden. 

Ook vergunningen en meldingen van bepaalde duur, die zouden vervallen tot en met 31 augustus, worden verlengd met 3 maanden. Dit is opnieuw een goede zaak voor de bouwsector. Vergunningen voor werkzaamheden op bouwwerven, zoals mobiele breekinstallaties, tussentijdse opslag van uitgegraven grond of oppompen van grondwater, worden vaak voor een bepaalde periode aangevraagd. Met de beslissing om deze termijn met 3 maanden te verlengen, wordt vermeden dat de vergunning eindigt terwijl de werkzaamheden nog lopende zijn. 

De Vlaamse regering heeft ook verdere richtlijnen gegeven over hoe het openbaar onderzoek van vergunningsaanvragen in deze coronatijden moet verlopen. In een eerder persbericht gaf de VCB al aan dat deze na 24 april opnieuw kunnen plaatsvinden. 

“We zijn tevreden dat minister Demir de vervaltermijnen verlengd heeft en oog heeft voor de noden van de bouwsector. Nu moeten onze bouwbedrijven en hun klanten geen extra administratieve procedures doorlopen om deze verlenging aan te vragen.” reageert Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

 

Bron: Confederatie Bouw

 

    Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

    Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

    Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in