Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Niko MediaNetwerk: alle media via hetzelfde aansluitpunt

Niko start dit voorjaar met een reeks interessante nieuwigheden. Het nieuwe MediaNetwerk voor thuis moet een web spannen van mediafuncties door de woning heen, met aansluitpunten die zowel geschikt zijn voor telefonie, televisie of internet. Het huisautomatiseringssysteem Nikobus moet woningen energiezuiniger maken. En tot slot wordt de Niko Pure-reeks uitgebreid met drie trendy afdekplaatjes.


MediaNetwerk

Onze woningen zijn niet meer zo statisch als vroeger. Wat vandaag nog een kinderkamer is, wordt morgen misschien een bureau. En een zolder verandert over enkele jaren in een ruime hobbykamer. Het is dus niet eenvoudig om nu al te weten welke aansluitingen je in de toekomst nodig hebt.
Met Niko Medianetwerk hoef je je daarover niet langer het hoofd te breken. Want voortaan heb je in elke kamer alle gewenste aansluitingen. En wijzig je die opnieuw in een handomdraai, zonder het vervelende stof van kap- of slijpwerk. Welke telecom- of kabeloperator je ook kiest, de installatie is altijd geschikt. Ook nieuwe toepassingen, zoals ethernet of interactieve televisie, sluit je zonder moeite aan.


Installatie in stervorm

De centrale module van het MediaNetwerk monteer je in een aansluitdoos op DIN-rail vlakbij het ‘overnamepunt’ van de operator. Dat is de aansluitplaat waarop de nutsvoorzieningen en telefoon, kabel en internet de woning binnenkomen. Van hieruit vertrekt een netwerk van kabels, in een stervorm, naar alle kamers. Voor elke mediafunctie is maar één aansluitpunt nodig. Bellen, televisiekijken of chatten: je kiest zelf wat je op een aansluitpunt doet. Dit alles zonder enig kwaliteitsverlies. Bovendien verander je op elk moment je keuze door eenvoudig het patchkoord met de nieuwe toepassing te verbinden in de centrale aansluitkast.


Aansluiten zonder gereedschap

Niko ontwerpt zijn producten zo dat de installateur altijd zeker is van een vlotte en eenvoudige installatie. De connectoren bestaan uit 1 stuk en zijn erg beperkt in diepte. Bovendien maken ze een kabeltoevoer van bovenuit mogelijk. Geen speciaal gereedschap nodig: je sluit de connector met de hand aan.
Niko koos voor zijn MediaNetwerk een tijdloos design, zonder te besparen op de kwaliteit van de producten. Zo past de look van alle componenten perfect bij andere Niko-producten, zoals schakelaars en stopcontacten. Niko Original, Intense, Pure, of het nieuwe Mysterious: Niko MediaNetwerk integreert elke stijl naadloos in je interieur.


Twee opties

Niko MediaNetwerk houdt rekening met de levensstijl van zijn gebruikers. Geef je de voorkeur aan totale flexibiliteit, met ondersteuning van alle multimediasignalen over één type kabel en aansluiting? Dan kies je voor de afgeschermde Cat6-technologie. Je hebt dan een maximale flexibiliteit, inclusief digitale televisie. En verandert op elk ogenblik probleemloos van telecom- of kabelprovider.
Misschien voel je meer voor de combinatie van een coax-bekabeling voor je televisie-installatie met een RJ45-netwerk? Ook dan heb je een prima installatie, en zijn alle aansluitpunten mooi afgewerkt, zowel centraal als aan de zijde van de wandcontactdoos.


Drie nieuwe afdekplaatjes

Natuurlijke grijstinten, zacht olijfgroen of helemaal zwart. Niko houdt de vinger aan de pols van de hedendaagse trends. De reeks Niko Pure wordt uitgebreid met drie nieuwe afdekplaten die perfect passen in elk trendy interieur. Natural soft grey, Natural green en Black steel, zo heten de nieuwkomers. Deze drie nieuwe kleuren vormen opnieuw een mooie aanvulling op het uitgebreide kleurengamma van Niko.
Het afdekplaatje in Natural green komt prachtig tot zijn recht in een mysterieus interieur met donkere en warme kleuren. Het geeft hieraan een subtiele gloed, die tegelijk groots en elegant is. Je combineert deze kleur ook mooi met hout. De afwerking in Natural soft grey past zich dan weer aan als een echte kameleon: zowel in een retro als in een fris, kleur- en contrastrijk decor komt deze tint tot zijn recht. Verrassend veelzijdig zijn de mogelijke kleurcombinaties van het afdekplaatje in Black steel: het schittert zowel in een strakke industriële setting als in een kleurrijk decor met felle groene, rode of gele kleuren.
Ook mooi is de combinatie van de zwarte afdekplaat met natuurlijke houtsoorten. Of hoe design, hippe sfeer en warme gezelligheid samengaan.


Huisautomatisering met Nikobus

Het nieuwe Nikobus is een systeem voor huisautomatisering. Via de bewegingssensoren weet het systeem bijvoorbeeld wanneer er iemand in een kamer is. Gaat hij/zij weg? Dan doet het huis er het licht uit. En verwarmt het daar zelfs wat minder. Zo bespaart het energie, en dat is een goede zaak voor het milieu.
Maar een huis met Nikobus is ook en huis met een lagere energiefactuur. Je bespaart bijvoorbeeld heel wat op verwarmingskosten. Registreert het systeem dat een raam in een kamer openstaat? Dan wacht de thermostaat met verwarmen tot dat weer toe is. Slim gezien. Zeker als je weet dat bijna drie vierde van het energiegebruik van een Belgisch gezin naar verwarming gaat.


Extra comfort

Een huis met Nikobus maakt het zijn bewoners ook comfortabel. Staat de wekker op zeven uur? Om kwart voor zeven doet de woning de lichten zachtjes aan, draait ze de verwarming een paar graden hoger, en … zet ze koffie.
Nikobus maakt wonen ook veiliger. Een verdacht geluid, midden in de nacht? Met een druk op de paniekknop naast het bed springen alle lichten in de tuin aan. En is er overdag niemand thuis? Dan zet het huis toestellen zoals het strijkijzer en het fornuis uit. En als je wilt, schakelt het hier en daar een lamp aan: zo lijkt het net of er wél iemand thuis is.
Moet de toets voor de verlichting later het rolluik sturen? Moet de koffie pas om acht uur klaarstaan? Een bediening toevoegen? Dan gebeurt dat zonder kap- of breekwerk. Want met Nikobus verandert het huis mee met zijn bewoners.

 

Info: Niko

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in