Bouwen en de wet

Nieuw beroepsorgaan voor bouwvergunningen kampt al met achterstand

De Raad voor Vergunningsbetwistingen, het nieuwe orgaan dat de beroepsprocedures voor bouwaanvragen behandelt, kampt na een jaar werken al met een achterstand.


Door een tekort aan personeel en een onverwacht hoge toevloed aan dossiers kan de Raad de dossiers niet snel genoeg afwerken. Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) neemt maatregelen om de achterstand tegen eind volgend jaar weg te werken.
Betwiste bouwvergunningen landden vroeger op het bord van de minister of sleepten aan bij de Raad van State. Om de procedure objectiever en korter te maken, richtte de vorige Vlaamse regering een nieuwe Raad op. Die is nu een jaar actief, maar niet alles loopt er van een leien dakje.


Dubbel zoveel dossiers ingediend als verwacht

Zo zijn er sinds de start 753 dossiers ingediend, dubbel zoveel als verwacht. Gecombineerd met de onderbezetting bij het personeel zorgt dit voor lange wachttijden in de behandeling van zaken. Op een jaar tijd werden maar 23 arresten ten gronde geveld.

In het Vlaams parlement vroeg Lode Ceyssens (CD&V) de minister of die maatregelen zou nemen. Minister Muyters zei dat hij de Raad om een actieplan heeft gevraagd om de achterstand tegen eind 2011 weg te werken. Om het personeelsprobleem aan te pakken heeft de minister extra middelen voorzien en de aanwervingsvoorwaarden versoepeld.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in