Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Netbeheerders tegen grote uitrol slimme meters

De vijf Belgische distributienetbeheerders verwerpen de grootschalige uitrol van slimme meters, een eis van Europa. Ze pleiten ervoor enkel een slimme meter te plaatsen bij diegenen die zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en bij de gezinnen met een budgetmeter.
Eandis, Infrax (Vlaanderen), Ores, Tecteo (Wallonië) en Sibelga (Brussel) hebben de violen gestemd over de slimme meters. In een document bestemd voor de regionale regeringen verwerpen ze de grootschalige uitrol van de slimme meters. Op basis van studies en lopende proefprojecten "zijn we tot de conclusie gekomen dat de slimme meter niet rendabel is voor geen van de actoren (verbruikers, netbeheerders etc.)", zegt Philippe Massart, communicatieverantwoordelijke bij Sibelga.

Verdwijnen analoge meter

De slimme meters moeten er voor hen dus enkel bij de zelfproducenten van energie en bij de gezinnen met budgetmeter komen. Ook merken de netbeheerders op dat de technologie van de slimme meter nog niet op punt staat. Wel vinden ze dat de analoge meter moet verdwijnen. Ze pleiten voor een elektronische meter, maar dan één die geen gegevens communiceert met de netbeheerder.

Een slimme energiemeter is een toestel dat het verbruik automatisch aan de netbeheerder doorgeeft en verschillende nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in