Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

NBN EN 308: Rendement 0% voor een ventilatiesysteem D-systeem?

Sinds januari 2013 kan er bij EPB-aangiftes een vreemd fenomeen optreden wanneer je een D-systeem gebruikt. Wanneer de fabrikant voor dit systeem geen rapport kan voorleggen volgens de norm NBN EN 308, krijgt het systeem een rendement van 0%. Dit kan een aanzienlijke impact op het E-peil betekenen. Kijk voor de keuze van jouw D-systeem dus na of het een rapport kan voorleggen.

De rendementen van de toestellen moeten volgens het energiebesluit – heel precies volgens bijlage G van bijlage V - gemeten worden. 
 
Voor je beslist een bepaald toestel aan te kopen, is het zinvol om na te gaan of dit toestel een meetrapport kan voorleggen dat voldoet aan deze meetmethode.

EPBD – zoeken in de databank

Om het voor de EPB-verslaggever (en de bouwer) eenvoudiger te maken, zijn heel wat productgegevens opgenomen in de EPBD (dit wordt ook wel eens de EPB databank genoemd). Op de website epbd.be kun je een overzicht van erkende productgegevens vinden. De productgegevens in de lijst voor ventilator en ventilatorgroep bevatten de gegevens die in de meetrapporten volgens de norm NBN EN308 en bijlage G van bijlage V van het energiebesluit moeten staan.  

De EPB-verslaggever kan dus op een eenvoudige manier de gegevens in deze lijst terugvinden. Regelmatig verschijnen hierin nog nieuwe toestellen. De laatste kolommen van de tabel geven aan hoe lang de gegevens geldig blijven. Het is dus zeer zinvol om deze lijst te bekijken voor je beslist om een afvoerventilator of een D-systeem te kiezen. Je kunt de vermogens van de ventilatoren, maar ook de rendementen en de debieten van de toestellen in de lijst terugvinden.
 
Als je dus een D-systeem uit de lijst op EPBD kiest, hoef je geen schrik te hebben dat het rendement 0% wordt bij de EPB-aangifte.

Niet in de EPBD, wel meetrapport NBN EN 308

Toestellen die nog niet in de EPBD staan kunnen zonder probleem gebruikt worden als ze een rapport volgens NBN EN 308 en bijlage G van bijlage V van het energiebesluit kunnen voorleggen. Deze rapporten kan je best bij de fabrikant opvragen.

Auteur: Andy Camps  – maart 2013

 

 

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in