Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Meet en beheer je elektriciteitsverbruik

We krijgen allemaal jaarlijks een overzicht van ons elektriciteitsverbruik. We krijgen daarin wel een totaalbeeld van ons verbruik, maar nooit van dat van de apparaten afzonderlijk. Daarvoor moet je zelf al aan het meten gaan. De firma AEW Green verdeelt nu een meetsysteem waarmee je apparaten naar keuze afzonderlijk kan meten, de meetgegevens op pc kan beheren en zelfs schakelschema’s kan.


Het meetsysteem van AEW Green is de eenvoud zelve. Je schakelt een plug tussen het stopcontact en de stekker van de apparaten die je wil meten en beheren. De plugs maken verbinding met elkaar en sturen op die manier hun meetinformatie door naar een hoofdplug. Die hoofdplug kan op zijn beurt verbinding maken met een ontvanger op pc of laptop. Dat laat toe de meetgegevens in te lezen in de bijhorende software.
Met behulp van de software kan je de meetresultaten per apparaat bekijken en grafieken trekken. Zo haal je er in één oogopslag grootverbruikers uit. Vervolgens kan je vervolgens schakelschema’s instellen waardoor deze grootverbruikers alleen werken wanneer ze echt moeten werken. Een printer bijvoorbeeld moet niet de hele nacht in stand-by staan, net zoals de audiovisuele installaties, of de drankenautomaat in scholen of bedrijfsrefters,…


Van op afstand bedienen

Het aantal plugs in een netwerk kan nagenoeg onbegrensd worden uitgebreid. Voorwaarde is wel dat twee plugs maximaal 10 meter van elkaar verwijderd zijn. Dat is nodig om de onderlinge verbinding – via het draadloos Zigbee-MESH netwerk te kunnen maken. Je hebt al 9 plugs inclusief software voor 377 euro inclusief BTW.
Naast de plugs om op stopcontactniveau te meten, kan het systeem ook worden aangevuld met zogenaamde Stealths. Dit is een inbouwmodule om te kunnen meten en schakelen in speciale situaties, bijvoorbeeld een verlichtingscircuit of een elektrische kookplaat.
Een andere optie – de Stretch Lite – maakt het mogelijk om het Zigbee netwerk via TCP/IP te benaderen. Dit maakt beperkte domoticatoepassingen mogelijk met de techniek.
Een concreet voorbeeld: je rust de elektrische verwarming in de vakantiewoning uit met de plugs en de Stretch Lite en vlak voor je naar de woning vertrekt, schakel je de verwarming van op je pc thuis aan.


Kortom, het meetsysteem van AEW Green biedt de gebruiker de mogelijkheid zijn elektrische verbruikers te monitoren en zo grootverbruikers op te sporen. In een volgende stap kunnen deze verbruikers via schakelschema’s worden beheerd waardoor ze alleen verbruiken op die momenten dat het nodig is.

Reageren
Heb je bedenkingen bij de techniek of heb je interesse? Reageer dan naar AEW Green.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in