Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Meer dan 70.000 Vlaamse gezinnen moeten afvalwater zelf zuiveren

Meer dan 70.000 gezinnen in Vlaanderen moeten zelf instaan voor de zuivering van hun afvalwater. Dat blijkt uit de zoneringsplannen waaraan de Vlaamse gemeenten momenteel de laatste hand leggen. Dat heeft Vlario, het overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, woensdag bekendgemaakt na inzage in de zoneringsplannen.


In zo'n plan bepalen de gemeente en het Vlaams Gewest voor iedere woning hoe het afvalwater wordt gesaneerd: via rioleringen of via individuele zuivering. De plannen worden opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de gemeenten kunnen verbeteringen aanbrengen of suggesties indienen. Uiteindelijk is het de Vlaamse minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) die de zoneringsplannen definitief goedkeurt.

De 70.000 Vlaamse gezinnen die hun afvalwater zelf moeten zuiveren worden niet aangesloten op het rioleringsnet en moeten een eigen zuiveringsinstallatie voorzien. "Een kleinschalig zuiveringstoestel moet de burger zelf betalen en dat kost ongeveer 6.000 euro", zegt Wendy Francken, woordvoerster van Vlario. Het gezuiverde water kan nadien gewoon opnieuw de grond in of wordt in het huis zelf herbruikt.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in