Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

Materialen voor lichte scheidingswanden

Lichte binnenwanden kunnen in verschillende materialen worden afgewerkt:

Gipskarton

De platen bestaan uit een kern van gips met een kartonnen afwerking. De gipskarton platen bestaan in verschillende varianten voor specifieke toepassingen
 

Gipsvezelplaten

De kern in gips is verrijkt met cellulosevezels uit gerecycleerd papier (80% gips – 20% cellusose), waardoor de stijfheid van de gipsvezelplaat verhoogt. Omdat ook de massa toeneemt, presteren gipsvezelplaten akoestisch beter dan de gewone gipskartonplaat
 

Spaanplaat (hdf)

Spaanplaatwordt vervaardigd uit dunningshout uit bossen en boomtoppen of uit afval uit de houtindustrie. De spaanplaten tellen drie tot vijf lagen spaanders die worden geperst en tijdens dit proces worden gebonden met natuurlijke (lignine of zetmeel) of kunstharsen (formaldehyde).
 

OSB-platen

OSB staat voor Oriented Strand Board. OSB-platen bestaan in tegenstelling tot spaanplaten uit grote, vlakke spanen (7 tot 10cm lang en 1 tot 5cm breed). Dankzij hun oriëntatie krijgen ze een verbeterde buigsterkte en elasticiteit in de richting van de spanen. Het grote voordeel ten opzichte van spaanplaten is dus dat je zelf bepaalt welke de sterkste richting van de plaat is. Zo is OSB geschikt voor dragende toepassingen.
 

Pvc-panelen

Pvc wordt vervaardigd met aardolie en zout. In vijf stappen worden deze twee grondstoffen verwerkt tot polyvinylchloride of pvc. Dit basisproduct wordt vervolgens gevormd tot panelen of stroken. Deze panelen of stroken kunnen een motief hebben en zijn beschikbaar in een ruime waaier aan kleuren. Pvc-panelen zijn vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk en recycleerbaar.
 

Kleiplaten

Kleiplaten zijn vervaardigd uit jute, droge klei en aarde. De kern is een mengsel van aarde en klei versterkt met plantaardige vezels. De jute zorgt voor een beschermend omhulsel. Een troef van de kleiplaten zijn hun vochtregulerende werking.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in