Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Lofthome: open en energievriendelijk wonen

Dit najaar introduceert Lofthome een nieuw bouwconcept op de Belgische markt. De nieuwe woonvorm combineert de oorspronkelijke waarden van een loft met een hoge energiezuinigheid en een relatief lage kostprijs. De Lofthome werd eerder dit jaar in Nederland ontwikkeld en scoort al hoge ogen bij onze noorderburen.


De architectuur van de Lofthome verwijst naar een boerenschuur of stal, maar dan met een eigentijds kleedje. De bedenkers omschrijven de Lofthome als een functioneel woonvolume. In het concept wordt uitgegaan van veel ruimte en hoogte, maar tegelijk is de vorm strak, slim en eenvoudig. De vorm wordt bepaald door een staalstructuur uit IPE-profielen. Hierdoor ontstaat in het interieur een bijzonder lijnenspel.
Dankzij het gebruik van de staalstructuur is de loft intern volledig flexibel indeelbaar, wat zeker een pluspunt is met het oog op aanpasbaar en levenslang wonen.
Omdat de staalconstructie zichtbaar blijft, worden de profielen verzinkt of gepoedercoat en zijn de verbindingen netjes gedetailleerd. De schil rond deze structuur bestaat uit sandwichpanelen met een PIR-isolatie. Dat biedt het geheel zijn uitstekende thermische isolatie en brandwerendheid. De panelen krijgen tot slot een afwerking in aluminium of hout. De glasdelen in de kopgevels worden ingevuld met driedubbele beglazing.


Centrale cel

In de loftruimte voorziet Lofthome een centrale prefab cel. Hierin worden een douche en wc en de nodige aansluitingen voor de keuken voorzien. In die cel zitten ook de meeste technische voorzieningen zoals meterkast, verwarming – bij voorkeur een warmtepomp, boiler en ventilatie. Deze standaard cel kan op maat uitgebreid worden.
De vloer wordt standaard in gepolierd beton voorzien, maar kan naar eigen smaak ook in een ander materiaal worden uitgevoerd.


Energiezuinig

Een Lofthome haalt zonder bijkomende investeringen vrij gemakkelijk een E-peil lager dan 60. Daarvoor zorgen de goede isolatieschil – de sandwichpanelen en drievoudige beglazing – een warmtepomp met vloerverwarming en warmteterugwinning op de mechanische ventilatie. Wanneer de bouwheer fotovoltaïsche zonnepanelen op zijn dak laat installeren kan de Lofthome zich ontpoppen tot een energieneutrale woning. Zelfs met de installatie van zonnepanelen, zouden de bouwkosten volgens de ontwikkelaar nog lager liggen dan die van een klassieke woning.


Basisuitvoeringen

Lofthome introduceert zijn woningen in een aantal basisuitvoeringen met plat of zadeldak. Deze hebben een verschillende architectuur, woonoppervlakte en zadeldakhoogte. In de basisopzet is een gedeeltelijke verdieping met een stalen trap opgenomen. Maar in feite zijn alle uitvoeringen mogelijk: klein, groot, L-vormig, rechthoekig of vierkant, in U-vorm, met of zonder verdieping.


Korte bouwtermijn

De Belgische afdeling van Lofthome staat voor de volledige uitvoering en begeleiding van het woonproject, van voorontwerp over bouwaanvraag tot uitvoering op de werf. Voor de opbouw van de woning wordt samengewerkt met de Nederlandse staalbouwer Hardeman. Deze van origine industriële hallenbouwer verfijnde de staalstructuur en energiezuinigheid van een industrieel complex op maat van een particuliere woning. Eenmaal de bouwwerken gestart, is de lofthome op 2 maanden tijd gerealiseerd.


Meer info: www.lofthome.be

Lees meer over staalbouw
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in