Aanbevolen partners

Helixe
Logo Nordex
Forbo flooring
Afwerking

Lichte wanden houden de woning flexibel

Een aanpasbare woning, we hebben er de mond van vol. Maar in de praktijk blijkt nog heel vaak dat van die flexibiliteit weinig of niets in huis komt. Opteren voor lichte wandoplossingen is een bewuste keuze tijdens het ontwerpproces die later heel wat vrijheid biedt.

Vandaag een grote hobbyruimte, over enkele jaren kinderkamers met een extra badkamer en als de kinderen het huis uit zijn een klein appartement voor de verhuur of een kangoeroewoning, zodat één van de kinderen toch nog altijd dicht bij je blijft. De verdieping van een woning kan heel wat functies krijgen in de tijd dat je ze bewoont. Probleem is echter dat we daar nauwelijks of helemaal niet bij stilstaan tijdens het ontwerp van het huis. In die fase beslis je immers hoe je de muren op het niveau optrekt: in bouwblokken of in lichte wanden. De eerste optie betekent misschien ingrijpende wijzigingen aan de draagstructuur of maakt het zelfs onmogelijk om de plannen volledig volgens je wensen uit te voeren omdat die ene draagmuur echt niet weg kan.
Met de keuze voor één vrije verdieping houd je alle opties open. Akkoord, je investeert tijdens de bouwwerken iets meer in de dakplaat. Maar die investering loont later. Durf met je architect in discussie gaan over de zin of onzin van zo’n flexibele verdieping in jouw ontwerp.

Lichte alternatieven

Er zijn tal van lichte oplossingen om de verdieping in te delen. Je kunt werken met de gekende wanden in gipskarton of kiezen voor kastenwanden. Zo organiseer je niet alleen scheiding tussen twee ruimtes, maar creëer je ook opbergruimte. Zo heb je meteen een antwoord voor één van de grote uitdagingen in de almaar kleiner wordende woningen. Met een kastenwand krijg je in één beweging ook de wandafwerking. Je kunt kiezen voor strakke, greeploze kastdeuren of het net wat speelser maken door verschillende kleur- of materiaalvlakken met elkaar te combineren. Die wisselwerking hoeft geen kakofonie te zijn. Met zorgvuldig gekozen, sobere kleuren kan het ook smaakvol.

Voordelen lichte wanden

Maar ook wanden in een plaatmateriaal tegen een lichte draagstructuur bieden een antwoord op de behoefte. Je kunt de draagstructuur in metaal of hout volledig naar jouw wensen vorm geven en vervolgens afwerken met een materiaal dat aan jouw wensen voldoet: hout, pvc, gipskarton,… De ene oplossing vraagt geen afwerking meer, de andere wel.Dergelijke lichte wanden bieden naast hun flexibiliteit nog tal van andere voordelen:
 

  • Ze zijn snel en eenvoudig te plaatsen
  • Ze vragen geen droogtijd
  • Het lichte gewicht maakt ze overal toepasbaar, ook in bestaande woningen met een lichte fundering
  • Je kunt er eenvoudig openingen voor ramen en deuren in maken

 
Kortom, lichte wandoplossingen verdienen een plaats in het keuzeproces bij het ontwerpen van de woning omdat ze flexibiliteit garanderen. En dat betekent ook financiële flexibiliteit. Want de wand in lichte materialen kun je uitstellen tot er de nodige financiële middelen voor zijn … en tegen dan zijn jouw inzichten over de indeling misschien ook veranderd en kun je er meteen op inspelen.
 
Lees meer over lichte wanden

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in