Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Kwart Vlaamse gezinnen niet aangesloten op riolering

Ruim een kwart van de Vlaamse gezinnen is nog altijd niet aangesloten op het rioleringsnet. Dat schrijft het weekblad Knack.
Twintig jaar geleden werd Aquafin opgericht om de zogenaamde bovengemeentelijke infrastructuur aan te leggen: de grote rioolautostrades, om het afvalwater uit de gemeentelijke riolering naar nieuwe waterzuiveringsinstallaties te brengen.


Twee decennia later komt er stilaan opnieuw leven in de waterlopen. "De zuiveringsgraad van het oppervlaktewater is in die twintig jaar meer dan verdubbeld", zegt Luc Bossyns, gedelegeerd bestuurder bij Aquafin.


Waterkwaliteit

De zuiveringsgraad mag dan verdubbeld zijn, dat betekent niet dat de waterkwaliteit goed is. Dat blijkt uit rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij, die de kwaliteit van het oppervlaktewater nauwlettend in het oog houdt.

Tussen 25 en 30 procent van de Vlaamse gezinnen is immers nog steeds niet aangesloten op het net. Hun afvalwater komt niet bij Aquafin terecht, maar gaat ongezuiverd de waterlopen in.

Aquafin schat dat er 7 miljard euro nodig is om het rioleringsnet te sluiten. Ongeveer 90 procent daarvan moet van de gemeenten komen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in