Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Koel je woning ‘s nachts af

Nachtkoeling – ook vaak night cooling – is eigenlijk niet meer of minder dan ’s nachts koele luchtstromen binnenhalen via roosters in de muur of automatisch openende ramen. De luchtstroming drijft enerzijds de warme lucht naar buiten en tegelijkertijd wordt de koelte opgeslagen in de massa van de woning. Die wordt overdag geleidelijk aan weer afgegeven waardoor de woning minder snel opwarmt. Het thermisch comfort tijdens de zomermaanden wordt zo optimaal.

De debieten die nodig zijn voor een goed thermisch comfort liggen zowat tien maal hoger als die voor basisventilatie. Om de woon- en werkruimtes overdag “aangenaam koel” te houden, is er een behoefte aan toevoer van voldoende frisse, koele lucht. (Als rekenregel geldt dat de ventilatieopening moet overeenkomen met 2 % van het vloeroppervlak). Bij voorkeur gebeurt deze toevoer ’s nachts via roosters. De natuurlijke luchtstromingen zorgen voor een afkoeling van het hele gebouw. Voorwaarde is wel dat er voldoende doorstroommogelijkheden en afvoermogelijkheden voorzien worden om de opgewarmde lucht van overdag af te voeren.


Luchtstroming

Om veilig, intensief en natuurlijk te ventileren zijn er roosters nodig voor de luchttoevoer. Dergelijke roosters zijn doorgaans aangepast aan hun functie en zijn regen- en insectenwerend en bovendien onderhoudsarm.
De afvoer van de lucht kan via deurroosters of via een schoorsteenventilatie.

Lees meer over nachtkoeling

Bron: Renson

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in