Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Kleine moeite, hogere veiligheid

Noodverlichting of een gasdetector. Het lijken kleinnoden, maar toch kunnen ze het verschil maken in de woning. Dikwijls sta je in het donker te vloeken wanneer de elektriciteit uitvalt. Of moet je heel omzichtig te werk gaan bij een gaslek. Voor een kleine investering en moeite, kun je nochtans een geknipte oplossing bieden voor deze problemen. Bovendien woon je een stuk veiliger.
Om bij een stroompanne zicht te hebben op de zekeringkast, is het interessant in de onmiddellijke buurt een veiligheidsverlichting te plaatsen. Zo’n verlichting brandt enkel wanneer de voedingsspanning wegvalt en de ingebouwde batterijen opgeladen zijn. Een dergelijke verlichting biedt je heel wat comfort bij het nakijken van de zekeringen of het zoeken naar het probleem. Wanneer de stroompanne voorbij is en de netspanning terugkeert, wordt de verlichting uitgeschakeld en kunnen de batterijen opnieuw opladen.

Zelftestarmaturen

Naast de klassieke veiligheidsverlichtingen bestaan er ook verlichtingen die autonoom een periodieke zelftest uitvoeren en mogelijke defecten melden. Zo lichten controle-LEDjes op wanneer er iets fout loopt met de batterijen of de lamp. Deze zogenaamde zelftestarmaturen zijn iets duurder, maar hun batterijen gaan ook een stuk langer mee omdat ze regelmatig ontladen.

Verbeterde zichtbaarheid

Niet alleen in de buurt van de zekeringkast is verlichting interessant. Oriëntatieverlichting is ook zinvol op donkere plaatsen. Zo verklein je de kans op ongevallen in bijvoorbeeld de nachthal, gang, berging, kelder of zolder.

Veilig bij een gaslek

Een nietsontziende woningbrand is wel het laatste wat je wilt, dus doe je er goed aan je huis goed te beschermen. Eén van de belangrijkste oorzaken van woningbranden zijn gaslekken. Een klein vonkje, afkomstig van een elektrisch apparaat, is voldoende om opgehoopt gas tot ontploffing te brengen en vervolgens brand te stichten.

Dergelijke rampscenario’s kan je vermijden met een gasdetector. Er bestaan vandaag verschillende modellen met vooruitstrevende technologieën die gaslekken gemakkelijk opsporen.

De detectie van methaan en LPG gebeurt met sensoren van het katalytische type. Voor het opsporen van koolstofmonoxide maakt men dan weer gebruik van elektrochemische cellen. Al deze detectoren werken op basis van een microprocessor.

Enkel bevoegde installateurs

Omdat gassen verschillende gedragspatronen hebben, mogen enkel bevoegde installateurs de detectoren monteren. Het is mogelijk deze detectoren te laten aansluiten op een brandcentrale met conventionele rookdetectoren. Een alarm, afkomstig van een gasdetector, stuurt via een uitgang op de brandcentrale een elektronische gasklep die de gastoevoer automatisch afsluit.

Gebruik enkel detectoren die voldoen aan de recent goedgekeurde Europese normen voor gasdetectie in residentiële gebouwen. De fabrikant geeft dergelijke informatie altijd weer in de specificaties, vermeld in de handleiding of op het product zelf. Bij detectoren gaat het over de norm EN 50194, voor detectie van methaan en LPG, en de norm EN 50291, voor detectie van koolmonoxide.

Met dank aan: Steekuwlichtop.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in