Bouwen en de wet

Kangoeroewonen: Omdat we het zelf willen

En probeer dan nog maar eens de verleiding van de kangoeroewoning te weerstaan. Twee generaties onder één dak en toch apart. Of eigenlijk klopt dat niet. Een kangoeroewoning is vaak de thuis van drie generaties. Deze manier van samenwonen zorgt voor een prachtige kruisbestuiving van de wijsheden van alle leeftijden. De familiebanden worden er alleen nog sterker door.
De grootste profiteurs zijn vaak de kids. Zij kennen hun grootouders weer, leren respectvol omgaan met oudere mensen en worden tegelijk heerlijk verwend. Want niemand kan verwennen zoals oma en opa dat kunnen. Yoshi uit Ranst slaapt elk weekend en elke vakantie bij zijn grootouders. Zijn beide slaapkamers liggen in vogelvlucht hoogstens twee meter uit mekaar, maar er zijn voordelen: samen met opa en oma kijkt hij tot ’s avonds laat tv en hij krijgt er elke morgen ontbijt op bed. Ischa uit Koolskamp vindt zijn oma zo lief: “Na school eet ik bij haar altijd twee boterhammen met choco en dan maak ik mijn huiswerk.” En als dat huiswerk klaar is, is mama ook stilaan thuis. De grootouders doen wel graag eens dienst als oppas voor de kroost, maar vanzelfsprekend moet dat niet zijn. Dat hangt allemaal af van de huisregels die de bewoners op voorhand afgesproken hebben.

Luxe en comfort?
Jonge mensen voelen zich aangetrokken door het bruisende stadsleven, maar dan is het tijd voor een eigen gezinnetje en gaan ze verlangen naar een vrijstaande, comfortabele woning in een rustige omgeving. Veiligheid, aanwezigheid van groen en een goede bereikbaarheid met de auto zijn prioriteiten voor jonge gezinnen. En persoonlijkheid uiteraard. Met de ontwerper van hun keuze willen ze hun eigen plekje om te wonen tekenen. Bovendien blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) uit 2004 dat gezinnen steeds hogere comforteisen stellen aan hun woning.
Maar wie comfort wil, moet elders besparen. En dat terwijl de grondprijzen de pan uit swingen. Tegen het einde van de vorige eeuw was de waarde van de Vlaamse bouwgronden op 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. Daarom is kangoeroewonen zo’n elegante oplossing. Het maakt weinig uit hoe de twee gezinnen overeenkomen op welke manier voor het stuk grond betaald wordt, de grondprijs zal in elk geval lager liggen dan wanneer één gezin alle kosten draagt voor een gelijkaardig braakliggend stuk grond. Zo kan uiteindelijk het jonge gezin weg met die kriebelende baksteen. Er is niet alleen een budget voor een mooi ingericht interieur, maar misschien ook nog wel voor een snoepreisje tussendoor. De meeste woningen die voor een kangoeroebouw in aanmerking komen, liggen trouwens buiten de stad, in rustige, veilige buurten en tussen het groen.
Het gezin Degroof uit Ranst had al de gewoonte om elke woensdag en zondag bij de ouders van Bruno te gaan tafelen. Nu durft Bruno ook de rest van de week wel eens de benen onder tafel te schuiven bij vader en moeder. Ook zijn vriendin Pascale, die toch min of meer bij haar schoonouders is ingetrokken, is ontzettend enthousiast: “het gekke is dat ik zelfs minder aan het idee heb moeten wennen dan Bruno”. Het jonge gezin geniet nu met volle teugen, maar weet ook dat later de rollen wel eens zouden kunnen omkeren: nu zijn de ouders van Bruno nog jong en fit, maar de kans is groot dat hij ooit voor hen zal moeten zorgen. Een kangoeroewoning is dan ideaal.

Joie de vivre
“De kinderen en kleinkinderen houden ons jong!”, zeggen veel grootouders overtuigd. De oudste generatie in een kangoeroewoning is dikwijls nog verre van “oud” of hulpbehoevend. De ouderen vandaag vormen helemaal geen homogene groep meer, maar het kan geen kwaad om al een beetje vooruit te denken. De levensverwachting blijft stijgen, onder meer door een betere hygiëne en vooral de medische revolutie. We onderscheiden op dit moment drie groepen ouderen: senioren (55 tot 65 jaar), jongbejaarden (65 tot 75 jaar) en hoogbejaarden (+75 jaar). Die drie verschillen aanzienlijk wat betreft inkomen, sparen, consumptie, mobiliteit, geestelijke vermogens en sociale contacten.
Vooral die senioren zijn een opvallende groep. Zij kunnen stilaan de actieve loopbaan en kinderzorg achter zich laten en gaan meer en meer waarde hechten aan de kwaliteit van het leven. Senioren van vandaag zien nieuwe mogelijkheden om te gaan reizen, cultuur op te snuiven en hun vrije tijd door te brengen met kinderen en kleinkinderen. Dat aangename levensritme willen ze graag zo lang mogelijk volhouden. Met andere woorden: naast de vergrijzing is een duidelijke sociologische en culturele verjonging aan de gang. Zo lang de ouderen nog gezond zijn, willen zij ten volle genieten van de vruchten van hun leven. In een kangoeroewoning spreekt het bijna voor zich dat die generatie zich zo lang mogelijk in zijn favoriete omgeving zal kunnen blijven bewegen.
En minstens net zo belangrijk: in een kangoeroewoning ben je nooit alleen. De twee gezinnen wonen volledig van mekaar gescheiden en zijn vaak erg gehecht aan hun privacy, maar er is toch altijd een steun of toeverlaat in de buurt. Kangoeroewonen betekent niet per definitie dat het jonge gezin altijd alle boodschappen doet en dat het oudere koppel een handige oppas is voor de kroost. Dat kan natuurlijk, maar hangt af van de afspraken. Het is veeleer een samenlevingsvorm waarbij alle volwassenen mekaar steunen waar nodig. Dat contact kan vooral voor het oudste gezin heel wat betekenen en zeker als één van beide wegvalt. Want wie samenwoont is minder eenzaam en dus gelukkiger.

Wie nieuwsgierig is naar het echte joie de vivre van de familie Degroof uit Ranst, surft best eens naar www.ybh.be en klikt onder ‘What’ door naar ‘Kangoeroewonen’.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in