Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Installatie van een thuisnetwerk

De installatie van een thuisnetwerk vertrekt vanuit een centraal punt waar alle nutsvoorzieningen uit voort stromen. Met een patchpaneel vergemakkelijk je het definiëren en wijzigen van de verschillende verbindingen.

Alles vanuit centraal punt

Vanuit een centraal punt, waar nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, telefoon, internet, teledistributie, het huis binnenkomen, leg je een stervormige structuur van universele multimedia kabels voor het thuisnet. Dit wil zeggen dat het traject vanuit het centraal punt rechtstreeks naar het aansluitpunt loopt.

Voorzie voldoende ICT-aansluitpunten (universele wandcontactdozen met RJ45-connectoren. Dit is de standaardconnector voor datacomtoepassingen) in de ruimtes waar je multimedia (telefoons, televisies, computers,...) gebruikt. Deze universele aansluiting garandeert een zeer flexibele uitwisselbaarheid tussen de verschillende toepassingen. Merk hier wel op dat omwille van garantiebepalingen fabrikanten van thuiswerken meestal vragen om specifiek hun merk te gebruiken voor de kabel en de connectoren.

In het centrale punt komen dan alle kabels samen op een of meerdere verdeelstroken (patchpanelen). Vergeet niet de telefoon- en distributieaansluiting ook naar dit punt te verlengen. Via deze stroken kun je de signalen van de verschillende serviceproviders verdelen over de woning.

Patchpaneel

Het gebruik van een patchpaneel (of verdeelstroken) laat je toe om flexibel verschillende verbindingen in de hele woning te definiëren. Je kunt ze later ook gemakkelijker wijzigen. Gebruik je een universele kabel, dan heb je alle vrijheid om telefoon, tv, breedband, muziekinstallatie, home theatre… te (ver)plaatsen of extra toestellen aan te sluiten. Een verkeerde aansluiting zal dus ook geen probleem meer vormen.

De centrale verdeelkast bevindt zich naast de elektriciteitskast. Hier voorzie je ook de nodige 230V-contactdozen voor de voeding van de verschillende elektronische modules.
Een minimum vereiste voor toekomstige netwerken in de woning is minstens 1 RJ45-aansluiting per kamer. Bovendien moet je ook in de woonkamer in een RJ45 verbinding voorzien. Je gebruikt hem voor digitale videorecorders en/of digitale televisie.

Kant-en-klare systemen

Er zijn vandaag ook volledige netwerksystemen op de markt. Ze bestaan uit het centrale verdeelpunt met de nodige modules voor de verschillende functies – zoals tv, audio, alarm,… - , de bekabeling, de aansluitpunten. Ze bieden een groot gebruiksgemak in plaatsing en gebruik.
Dankzij de modulaire opbouw van deze systemen, kunnen ze later nog eenvoudig verder worden uitgebouwd.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in