Bouwen en de wet

Houten gevel verbergt garagepoort

Aanbevolen partners

SoSimply logo
Buderus logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Groupe Atlantic
LPW Pools
Easykit logo
Helixe
Logo Nordex
Recticel
Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Zehnder Group
Viessmann Belgium logo
Kömmerling
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
logo FAKRO
Velux logo
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Forbo flooring
X²O logo
Logo Sto NV
Antargaz
Logo DRU
Bulex logo
logo Xella
Logo Bosch
All vac

Architect Bart Keppens kreeg de uitdaging om een open en in het licht badende woning te ontwerpen binnen een strak omlijnd budget. Bovendien mocht de garagepoort niet opvallen in de voorgevel.


De bouwvoorschriften voor deze woning waren een bouwdiepte van 17 m op de benedenverdieping, 12 m op de bovenverdieping en 9 m voor de zolder. “Omdat het hier om een perceel ging dat opgebouwd was uit twee loten die samengevoegd waren, hadden we 12 m voor de breedte van de gevel,” vertelt architect Bart Keppens. “Daar kun je een hele grote oppervlakte mee bebouwen, maar het budget hiervoor was er niet. Toch hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de bouwheer.” Die wensen waren: veel licht in de woning, rekening houden met de oriëntatie, en met het budget, vrij open ruimtes. Twee specifieke eisen: de vrouw des huizes wilde een muziekkamer, omdat zij muziekles geeft en zelf professionele muzikante is. Verder wilden ze een mooie maar onopvallende garagepoort in de voorgevel.


Patio met waterpartij

Het belangrijkste uitgangspunt voor de architect was zoveel mogelijk licht in de woning te krijgen. “We vertrekken daarbij altijd van de oriëntatie. Hier was dat moeilijk, want het zuiden ligt bijna recht voor de woning, aan de drukke straatzijde. Daarom heb ik er voor gekozen de leefruimtes in mekaars verlengde te leggen en dit volume 17 meter diep te bouwen, tegen de muur van de rechterbuur. Zo vangt de achterzijde van de woning licht gedurende de hele namiddag. Ik creëerde ook een patio met waterpartij, waar zowel zit- en eethoek rechts als keuken en inkomzone links op uitkijken, zodat alle leefruimtes voldoende licht vangen.” Vooraan - aan de straatzijde - plaatste de architect rechts een heel groot raam, dieper dan de buitengevel, om ook hier het maximum aan licht binnen te halen. Inkijk is vermeden door voortuinbeplanting met bamboe. Vooraan links, waar weinig licht te vangen valt, liggen de donkere ruimtes met de inkomhal, berging en de garage. “De bouwheer houdt niet van garagepoorten. Daarom plaatste ik de poort in een houten vlak, zodat de poort onzichtbaar lijkt,” vertelt architect Keppens. Op de verdieping is het grondplan vrij eenvoudig. De trap zit in het midden van het volume, met links de kinderslaapkamers en rechts de ouderslaapkamer achteraan en de dressing in het midden. De muziekkamer zit vooraan, aan de zuidelijk georiënteerde straatzijde en heeft een uitspringend raam om veel licht binnen te halen. Badkamer en toilet vormen een buffer tussen kinder- en ouderslaapkamer.


Functionele verdieping

Algemeen probeert architect Keppens het budget erg strikt te hanteren. “We stellen van bij het begin een lijst op met enerzijds de wensen en anderzijds de vierkante meters met de prijzen. Zo kunnen we al van bij het begin kijken of het budget en de wensen in overeenstemming zijn. We proberen altijd tot een goed compromis te komen. En werken met een raming, opgesplitst in loten, zorgt er voor dat je op voorhand kunt zien welke kosten duurder uitvallen dan voorzien, zodat we goed kunnen bijsturen.” Er is verder niet dieper gebouwd dan strikt noodzakelijk, tenzij om licht te vangen. Een aantal dingen zijn wel duurder dan gemiddeld, zoals de garagepoort. “Die was heel belangrijk. Een houten gevelpoort is zeker niet de goedkoopste, maar de bouwheer heeft hier specifiek voor gekozen. Zij hebben ter compensatie op de verdieping de vloeren met een goedkopere laminaat afgewerkt. Verder is de verdieping ook functioneel ingericht, de kamers zijn niet groter dan ze moeten zijn, zodat er budget genoeg was om een ruime woonkamer te creëren met voldoende lichtinval.”


Deze reportage verscheen in het Belgisch Budget Bouwboek 2009

 

Lees meer over wonen op Habitos.be en doe inspiratie op met onze  Inspiratiedatabank.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in