Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Hoe rolluiken, zonwering, garage automatiseren?

Zonwering of screens automatiseren? Het kan net zo gemakkelijk als een garage of rolluiken automatiseren. Het beheren van de automatisatie om rolluiken, zonwering, screens of de garagepoort te sturen, kan op verschillende manieren: met een klassieke schakelaar, een afstandsbediening, een weersafhankelijke sturing tot zelfs een combinatie van deze elementen.

Schakelaar/bedieningspaneel

De bediening van automatische zonwering, screens, rolluiken of garage kan via een schakelaar zonder meer tot en met een bedieningsmodule met enkele toetsen of zelfs met een LCD-schermpje.

Codeklavier

Automatisch de garage openen kan ook met een klavier waarop je een code intikt. Zo'n codeklavier zie je vooral bij de sturing van tuinhekken of garagepoorten. Een numeriek klavier laat toe de voorgeprogrammeerde code in te geven waarmee het hek of de poort opent.

Magneetkaart

Een andere mogelijkheid om het tuinhek, de garagepoort en ook wel sommige deuren te openen. Een magneetkaart met een code laat toe om de gestuurde aspecten te openen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is de overtreffende trap van de schakelaar of het bedieningspaneel. Je kan de schakelaar waarmee je de screens opent, de rolluiken aflaat of de garage opent overal met je meenemen en de gewenste aspecten aansturen of een scenario oproepen wanneer dit geprogrammeerd is. Sommige afstandsbedieningen zijn uitgerust met een LCD-scherm om bijvoorbeeld de status van een actie op te volgen. Zo kun je zien of je bij heel mooi weer de zonwering wel hebt ingeschakeld.

De afstandsbedieningen functioneren op een eigen frequentie zodat ze andere systemen op radiogolven niet storen. Er bestaan zelfs systemen die bij ieder gebruik een andere interne code gebruiken. Zo kunnen buitenstaanders deze niet onderscheppen of kraken.

Weersafhankelijke sturing

Een weersafhankelijke sturing van de zonwering, de screens of rolluiken werkt op basis van een mini-weerstation – eigenlijk een verzameling van sensoren – dat de windkracht, de zon en de neerslag meet. Op basis van de metingen en de geprogrammeerde wensen worden de geïntegreerde aspecten (vaak zonwering en/of rolluiken) gestuurd. Bijvoorbeeld een knikarmscherm dat sluit bij te sterke wind om beschadiging te voorkomen of de zonnewering die omlaag gaat bij felle zon en weer omhoog bij plotse regenval.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in