Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Hoe regenwater hygiënisch gebruiken?

Regenwater gebruiken in het huishouden is gratis. Aangezien we in bepaalde gevallen verplicht zijn om een regenwaterput te installeren, kun je dat gratis water maar best zoveel mogelijk gebruiken. Omdat regenwater geen zuiver drinkwater is, moet je je wel aan een aantal hygiëneregels houden. Welke, dat leggen we hier uit.

Waarvoor kun je regenwater gebruiken?

Vraag je je wel eens af waarom we regenwater gebruiken, dan vind je heel wat antwoorden in Waarom regenwater hergebruiken.

Regenwater kun je gebruiken in je dagelijks leven, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen. Auto’s wassen en de planten (tuin, gazon) water geven kan ook perfect met regenwater. En de schoonmaak in huis, van bijvoorbeeld vloeren en ramen, kan en mag met regenwater.

Zelfs om de was te doen, kun je regenwater gebruiken, maar dan moet je de regenwaterinstallatie wel uitrusten met voldoende filters, zowel een voorfilter als een nafilter. Om je te wassen, is regenwater niet geschikt. Dus sluit douche, bad en andere wasvoorzieningen niet aan op regenwater. In elk geval: regenwater is gratis. Dus: Gebruik regenwater waar mogelijk!

Welk regenwater?

Gebruik enkel regenwater dat afkomstig is van een hellend of een plat dak. Niet van een groendak of een rieten dak.

Hoe regenwater filteren?

  • Voor het water de regenwaterpijp ingaat, zorg je er best voor dat het vuil tegengehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld bladvangers aan de ingang van de regenpijp. Maak ook regelmatig de dakgoten schoon.
  • Een voorfilter met uitloop of afloop zorgt voor de afscheiding van het grootste vuil. 
  • Een donkere put gaat algengroei tegen. 
  • Zorg ook voor een put met overloop en terugslagklep (tegen overstromen en terugvloeien van vuil water). 
  • Nafilteren van het regenwater (een filter tussen regenwater en pomp en/of tussen pomp en leiding of kraan) haalt de kleine vuildeeltjes uit het regenwater.
    Nafiltering van regenwater maakt het mogelijk je regenwater te gebruiken voor de wasmachine. Meer over regenwater filteren lees je in Filters en Pompen voor regenwaterhergebruik.

Hoe de regenwaterput reinigen?

Het reinigen van de regenwaterput doe je best eens in de paar jaar.

Opgelet bij het openen van de put: het zou kunnen dat er zich in de loop van de tijd giftige gassen opgestapeld hebben. Laat de put dus eerst een tijdje open staan, voor je er in afdaalt om hem schoon te maken.

Waarom de regenwaterput reinigen? Om overtollig vuil te verwijderen en om geurhinder tegen te gaan. Vooral het slib op de bodem mag je verwijderen. Van de wanden blijf je best af omdat daar de organismen op zitten die het water helpen zuiveren.

Alles over regenwatergebruik vind je in een handig overzicht in Regenwater gebruiken. Ook in de artikels van onze Regenwaterspecialist vind je bruikbare informatie over het gebruik van regenwater.


Auteur: Gretel Kerkhofs – september 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in