Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

Hoe een zwaar voorwerp bevestigen aan een wand in gipskarton?

Wanden uit gipskarton zijn een dankbare oplossing om een scheidings- of voorzetwand te realiseren. De wanden zijn licht en snel te realiseren. Door hun lichte structuur is het echter niet vanzelfsprekend om een zwaar voorwerp aan een dergelijke wand te bevestigen.

Mits de nodige voorzorgen en het gebruik van aangepaste pluggen kunnen wanden uit gipsplaat zelfs gewichten groter dan 25 kilogram dragen. De truc om de wand hiervoor voldoende sterk te maken, staat letterlijk beschreven in het Gyproc Doe-Boek.
Voor de bevestiging van zware voorwerpen – een gewicht groter van 25 kg - aan een gipsplaten wand, moet je in een versteviging voorzien achter de gipsplaat op de plaats waar je het voorwerp wil ophangen. Die versteviging kan bestaan uit een houten plank of een multiplex. Schroef de multiplex tussen twee plaatdragende elementen (profielen) vast. Op die manier wordt de belasting van het voorwerp op de onderstructuur overgedragen en wordt beschadiging van de gipskarton platen vermeden.
Wil je later een middelzwaar voorwerp aan de wand bevestigen, dan gebruik je best holle wandpluggen. Deze pluggen vormen bij het indraaien van de schroef een groter contactoppervlak. Een plug in een plafond uit gipskarton met een dikte van 12,5 mm kan zo tot 10 kg dragen. Diezelfde plug in een wand kan tot 30 kilogram dragen m.b.t. de verticale belasting en tot 15 kg m.b.t. de horizontale belasting.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in