Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Hoe controleer ik de kwaliteit van m'n ventilatiesysteem?

Wanneer je het zelf doet, doe je het beter hoor je vaak zeggen. Dat is dikwijls zo, maar voor het plaatsen van een ventilatiesysteem kan je best vertrouwen op een goede installateur. De vraag is echter: kent die zijn job? Het antwoord is meestal positief. Om je te helpen het onderscheid te maken geven we je hier een aantal tips.
 

Een eerste hint is letten op de orde en netheid van de installateur(s). We hebben het dan niet over de mooie kleding met het firmalogo op de rug, maar over de manier waarop ze met de gereedschappen en de onderdelen op de werf omspringen. Sommige installateurs gooien alle onderdelen op een hoopje bij elkaar, anderen zetten de bochtjes, T-stukken en beugels mooi per maat naast elkaar. De eerste groep installateurs verdoet veel tijd met het zoeken naar het juiste stuk. De tweede groep pakt voor de voet wat hij nodig heeft.


Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem is het vaak nodig om enkele stukjes uit de muur te kappen of er moeten grote gaten geboord worden. Een installateur die dit afval na het makken van de rommel opruimt, werkt veilig en vaak sneller dan iemand die alles laat rondslingeren.
Bij het boren van de gaten wordt water gebruikt. Een goed installateur let erop dat het water geen beschadigingen veroorzaakt op andere stukken van de bouw.

Wanneer de installateur klaar is met de ruwbouwwerken worden de kanalen best dicht gemaakt. Bij de andere werkzaamheden (zoals het slijpen en kappen bij het plaatsen van de elektrische leidingen) zal er dikwijls nog veel stof ontstaan. Een goede installateur maakt de kanalen dicht. Hij gebruikt hiervoor tenminste een prop krantenpapier, maar beter is nog de kanaaldeksels te gebruiken die hiervoor speciaal gemaakt worden.

Instortkanalen

Hoewel het vorige artikel 'Instortsystemen voor dummies' over dit thema ging, is er toch nog iets dat je kan gebruiken wanneer je de kwaliteit van een installatie met instortkanalen wilt beoordelen.
Het zijn de magische getallen van de instortkanalen. Hoewel het een conservatieve werkwijze is, zal er gegarandeerd geen probleem zijn wanneer er niet meer dan 2 bochten van 90° in een kanaal zitten.

• buitendiameter 5cm - maximale lengte 5m
• buitendiameter 6,3cm - maximale lengte 6,3m
• buitendiameter 7cm - maximale lengte 7m
• buitendiameter 9cm - maximale lengte 9m

Je verwijdert dus de "c" in de cm diameter en je hebt de maximale lengte in meter. Niet erg moeilijk om te onthouden, maar een goede richtwaarde.

Mogen instortkanalen dan nooit langer zijn? Dat mag wel, maar als je met een installateur spreekt die zegt dat de lengte van deze kanalen zonder problemen het dubbele mag zijn, dan weet je dat er iets niet helemaal juist is. Vraag in dat geval een ondertekende garantie dat de debieten gehaald zullen worden. Een dergelijke garantie is trouwens iets dat in de offerte voor de installatie zou moeten staan.

Ook bij de uitvoering van installaties met instortkanalen moet gelet worden op de kwaliteit van uitvoering. De flexibele instortkanalen worden gemakkelijk met een mes afgesneden. Een goede installateur zal deze kanalen recht afsnijden.

Verder mogen de instortkanalen niet platgedrukt worden. Wanneer een instortkanaal platgedrukt wordt, verkleint de opening binnenin en zal er minder lucht door kunnen. Merk op dat dit niet enkel de verantwoordelijkheid van de ventilatie-installateur zelf is, maar ook de installateurs die erna komen. Je kan best enkele dagen voor de chape controleren of er nergens kanalen zijn die beschadigd zijn.
 

Flexibele aansluitingen

Vaak zal je aan het toestel flexibele aansluitingen zien. Dit is gewoonlijk gedaan om moeilijke bochten te kunnen maken met een beperkt stukje kanaal. Soms wordt hierin overdreven en worden alle bochten boven het toestel met deze flexibele kanalen aangesloten. Onderhoud van deze flexibele aansluitingen is moeilijk en vaak worden deze aansluitingen bij grondig onderhoud vervangen. Dat wil dan zeggen dat er dan opnieuw werkuren betaald moeten worden. Op lange termijn een duurdere oplossing. De drukval (dus ook het energieverbruik) van dergelijke "gemaakte" bochten loopt zeer snel op.

Een kort stukje flexibel kanaal dat gebruikt wordt voor de aansluiting van het laatste deel tot aan het ventiel is geen probleem. Het flexibel kanaal kan dan redelijk recht geplaatst worden en veroorzaakt weinig drukval.

En als er dan toch ergens langere stukken flexibele kanalen nodig zijn? Kijk na dat deze kanalen altijd verticaal geplaatst worden en let er op dat er ten minste 1 beugel per meter staat. Flexibele kanalen horizontaal over de balken van de zolder leggen is dus helemaal af te raden.

Flexibels om moeilijke bochtjes te maken is geen goede keuze, een toestel kan ook zonder flexibels aangesloten worden

 

En de sifon?

Op een balansventilatietoestel zit gewoonlijk onderaan een aansluiting voor de afvoer van het condenswater dat in het toestel kan ontstaan. Een goede ventilatie-installateur zal duidelijk aan de installateur sanitair aangeven waar en welke sifon onder deze aansluiting gebruikt moet worden. Een flexibele transparante aansluiting is zeker zinvol omdat dan ook gemakkelijk gezien kan worden of het condenswater nog helder is. Als dit water vuil wordt, is het de hoogste tijd om het ventilatietoestel zuiver te maken.

En de filters?

Bij een balansventilatie horen ook filters. Gewoonlijk kunnen er in het toestel 2 soorten gebruikt worden (een standaard filter, gewoonlijk type G3, en een pollenfilter of fijnfilter, type F7). Een goede installateur levert bij de installatie de eerste set vervangingsfilters mee en zal ook uitleggen hoe deze vervangen moeten worden.

En de raamroosters?

Er wordt weinig gezegd of geschreven over de kwaliteit van het plaatsen van raamroosters. Dit is ook een deel van een ventilatiesysteem (type C) dat gewoonlijk niet door de ventilatie-installateur uitgevoerd wordt.
Iets waar je zeker op moet letten na het plaatsen is dat de roosters zonder problemen in elke stand gezet moeten kunnen worden. De orde en netheid van de installateurs is verder ook hier een goede indicatie van de kwaliteit van de werken.

Auteur: Andy Camps – februari 2011

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in