Ramen en deuren

Hoe condens op de ramen vermijden?

Aanbevolen partners

SoSimply logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Nordex
Kömmerling
logo FAKRO
Velux logo
Winsol
Ramen vertonen al eens condens, aan de binnenkant van het glas of het profiel, maar ook aan de buitenkant. Hoe kun je dit vermijden? We vroegen het aan Laura Bonnave, product manager bij Saint-Gobain Glass.

Je hebt het vast al eens zelf vastgesteld: aangedampte ramen of ramen met condens als je ’s morgens opstaat. Vooral in de winter is dat een vaker voorkomend verschijnsel, als buiten de temperaturen ’s nachts flink dalen. Condens kan zowel aan de binnenkant van de ramen als aan de buitenkant van de ramen optreden. “Condensatievorming op de ramen aan de binnenkant kan op drie manieren ontstaan,” zegt Luc De Coussemaker van Saint Gobain Glass.

Oorzaken van condens op binnenkant ramen

“Als de temperatuur van het glas aan de binnenkant laag is en er is een relatief hoge vochtigheidsgraad in de ruimte, dan ontstaat er condensatie op dit oppervlak," vertelt Laura.
 
"Je ziet dat heel duidelijk bij ramen met slecht isolerend enkel glas. Bij recent hoogrendements (dubbel) glas komt dit probleem nauwelijks nog voor, tenzij misschien aan de randen. Die condens ontstaat vaak doordat tussen de twee glasplaten op de randen van het glas een niet geïsoleerde afstandhouder is gebruikt, die de kou van buiten naar binnen doorlaat."

"Om de condens aan de randen van het glas te vermijden, moet je bij nieuwe ramen of raamrenovatie kiezen voor thermisch verbeterde afstandshouders, bijvoorbeeld in inox of composiet. Waarbij composiet beter isoleert dan inox en inox beter isoleert dan aluminium. Een laatste oorzaak van condens aan de binnenkant van een raam zou de slechte plaatsing van glas en profiel kunnen zijn. Dan is het aan de ramenplaatser om de fout te herstellen.”

Oorzaken van condens aan buitenkant ramen

Hoe beter het glas en de raamprofielen isoleren, hoe warmer de materialen aan de binnenzijde zijn en daardoor wordt de buitenruit niet extra opgewarmd. Met het oog op het zoveel mogelijk beperken van energieverlies in huis, zijn superisolerende ramen een must. In passiefhuizen vind je zelfs specifieke drievoudig beglazingen terug voor een optimale isolatie. “Bij die superisolerende ramen kan aan de buitenkant wel eens condens optreden. Na een koude, heldere nacht met een hoge vochtigheid, kunnen deze aan de buitenkant beslagen zijn met condens."

"Vroeger zag je dit fenomeen zelden, omdat de ramen nog niet zo goed isoleerden. Bij drievoudige beglazing zul je dit vaker zien, maar de condens verdwijnt zodra de eerste zonnestralen het glas verwarmen. Een probleem is deze condens dus zeker niet,” stelt Laura. Wil je die condens toch vermijden, kies dan voor zelfreinigend glas aan de buitenzijde. “Bepaalde soorten zelfreinigend glas zoals SGG Bioclean, hebben een coating om het vuil sneller af te voeren. Deze coating gaat de condensvorming ook tegen.”

Luchtdichte plaatsing van glas in ramen

Het kiezen voor superisolerend glas (met Ug 1,0 of lager) in goed isolerende profielen (Uf 1,8 of lager) is een goede zaak voor je energiefactuur en het milieu. Maar de voorwaarde is wel dat zowel glas als profiel goed geplaatst zijn. En met goed bedoelen we ook luchtdicht. “Het glas kan luchtdicht geplaatst worden in de profielen als de spouw tussen de glasplaten en de raamprofielen bijvoorbeeld volledig dicht gespoten is met siliconen,” weet Laura van Saint Gobain Glass. “Dat is natuurlijk een taak van de glasplaatser.”

Drievoudig glas voor passiefhuizen

Wie volgens de passiefhuisnorm wil bouwen, moet ook voor de ramen hele lage U-waardes halen. Het glas in die ramen mag bijvoorbeeld niet hoger scoren dan Ug 0,8. “Daarom ben je bijna verplicht om voor je passiefhuis drievoudig glas te kiezen. Dubbel glas met Ug 1,0 heeft een goede isolatiewaarde maar tegelijk ook wat zonwerende eigenschappen, die niet geschikt zijn voor passiefhuizen: Dat soort glas verhindert namelijk het binnenvallen van te veel zonlicht in de winter . En net dan heeft een passiefhuis de zon nodig voor dat extra beetje warmte in de koudste periodes van het jaar. Superisolerend dubbel glas voor een lage energiewoning kan wel perfect, omdat in lage energiewoningen wel nog verwarmingselementen aanwezig zijn.”

Drievoudig glas en akoestiek

Drievoudig glas heeft het nadeel dat het akoestisch minder goed isoleert. “Wil je dus dat drievoudig glas ook voldoende geluid buiten houdt, dan moet je zorgen dat een of meerdere glasbladen uitgevoerd is in gelaagd glas. Nog beter is akoestisch gelaagd glas,” weet Laura van Saint-Gobain Glass.

Ga dus zeker vooraf praten met de glasleverancier, voor de meest optimale keuze van glas voor je raamprofielen. “Welke profielen je exact moet kiezen voor drievoudig glas, hangt van veel factoren af. Vermeld altijd op voorhand welke glassoorten je wilt, de constructeur moet dan kunnen zeggen wat kan of niet. Verzeker je er zelf van dat de profielen een minimum glasdikte van 42 mm aankunnen.”

Zonnewering bij drievoudig glas

Drievoudig glas voor het passiefhuis laat dus in de winter voldoende zonlicht binnen om een aangename temperatuur te krijgen, maar in de zomer zorgt drievoudig glas voor te hoge temperaturen. “Daarom is bij dit drievoudig glas externe zonwering nodig, anders krijg je in de zomer oververhitte ruimtes binnen en dat kan niet de bedoeling zijn. Een airco in een passiefhuis is trouwens uit den boze!” 

Met dank aan: Saint-Gobain Glass

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in