Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Buitenzonwering

Buitenzonwering is de meest efficiënte variant van zonnewering. Met zonwering buiten, aan de buitenkant van de ramen bijvoorbeeld, kun je al 85 tot 95% van de warmte weren, nog voor die warmte ze de kans krijgt om het glas op te warmen. Buitenzonwering kan op verschillende manieren. Er zijn zonwerende oplossingen voor de ramen, de gevel, de veranda, het terras en zelfs het zwembad.

Lamellen als zonwering

  • De lamellen worden tegen de gevel gemonteerd boven raampartijen. Door deze plaatsing laten ze in de winter de laagstaande zon toe in de woning binnen te vallen. De hoger staande zomerzon kan niet meer vrij door de ramen binnenschijnen.
  • Bij lamellen zijn verschillende varianten mogelijk: van kleine of grote lamellen tot roosters. De exacte grootte van de lamellen, de oppervlakte en plaats tegen de gevel wordt best door een specialist zonwering bestudeerd om het beste resultaat te bereiken.
  • Het is tegenwoordig ook al mogelijk om fotovoltaïsche zonnepanelen te integreren in deze lamellen. Zonwering en zonne-energie samen in één.

Lees meer over lamellen als zonwering

Screens als zonwering

  • Screens bestaan uit een zonwerend doek dat voor de ramen gerold wordt bij felle zon. Dit kan je manueel doen of automatisch laten gebeuren.
  • Het zonwerende doek houdt de gevaarlijke ultraviolette straling en de zonnewarmte buiten. Verder filtert het doek het licht en bevordert het de privacy. Screens kunnen dus even goed gebruikt worden om ’s avonds – wanneer het licht aan is in de woning – indiscrete blikken buiten te houden. 
  • De kleur van het zonwerende doek bepaalt mee de filtering van het licht, de mate van bescherming tegen ultraviolette stralen en de hoeveelheid warmte die wordt doorgelaten.
  • De screens kun je laten opbouwen op de ramen of als voorzetoplossing verkrijgen. Deze laatste optie kun je altijd nog toepassen. Wanneer je voor de elegantere opbouwoplossing kiest, dien je dit al aan te geven aan de ramenplaatser bij het bestellen van het schrijnwerk.

Zonwering tegen de gevel

Uitvalscherm

Deze gevelzonwering heeft een variabele uitvalshoek (van 0 tot 120°) en doeklengte. Door de combinatie van variabele uitvalshoek en doekkleur wordt de lichtintensiteit en het visueel comfort bepaald. Uitvalschermen zijn uiterst windbestendig dankzij hun aparte opbouw en sterke valarmen. Je hebt de keuze uit stormvaste armen, glij- en gasveerarmen.

Markisolette

Dit scherm is een combinatie van een screen en een uitvalscherm. Het rolt eerst naar beneden (zoals het screen) en daarna naar voren (zoals het uitvalscherm). Het punt waar de uitval start kan meestal ingesteld worden. Het scherm heeft vrij goede warmtewerende eigenschappen en waar nodig een volledige doorkijk. Het heeft ook veel kleurvariaties in de aanbieding.

Korfmarkies

We vinden de markiezen typisch terug in klassieke statige (handels)woningen. De kaderconstructie bestaat uit buisvormige aluminiumprofielen in natuurkleur of eender welke RAL kleur die overspannen worden met een acryldoek. Ze bieden bescherming tegen zon, regen maar zijn ook zeer dankbaar als reclamemedium.

Knikarmscherm

Het scherm wordt uitgevouwen dankzij een knikarmsysteem dat werkt met ingebouwde veren. Belangrijk is dat het doek goed uit- en oprolt en dat het goed opspant. Deze systemen zijn technisch zeer sterk verfijnd zodat je een brede keuze krijgt uit materialen, kleuren en bediening. In de ‘cassettesysteem’-uitvoering wordt het doek volledig afgesloten waardoor slijtage tot een minimum wordt herleid.

Zonwering voor terras en balkon

Zonnescherm

Het zonnescherm wordt ongetwijfeld het meest verkocht. Dit volwaardig decoratiemiddel voorziet in comfort en bescherming en maakt van je terras een nieuwe levensruimte. Het zonnescherm kan aangepast worden aan elk type architectuur en is verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen. Het kan zowel aan de muur als aan het plafond (balkon) geïnstalleerd worden.

Terrasoverkapping

De terrasoverkapping is een draagstructuur waartussen de zonwering kan uitrollen en opgespannen worden. Mits een goede installatie van het systeem geniet men niet alleen van een warmtewerend effect, maar kan het vooral in de winter ook een bescherming bieden tegen koude, wind en regen. Zo’n overkapping is volledig afsluitbaar, kan deels opgerold worden en is voor grote oppervlaktes weggelegd.

Zonwering voor de veranda

Voor je veranda, pergola of luifel heb je zowel de keuze uit binnenzonwering als buitenzonwering. Voor een maximale bescherming tegen de zon is het aan te raden om zonwering aan de buitenkant te plaatsen. Het zal de zonnestralen blokkeren voordat ze de beglazing bereiken en op die manier zal het onaangename serre-effect in de zomer worden vermeden. De buitenzonwering kan over het dak of glazen gevel schuiven en worden aangepast aan elk soort raam.

Verandazonwering

Voorgespannen systeem dat zich aanpast aan de vorm van een dak en gevel. Als doek opteer je best voor een niet geperforeerd acryldoek. Verandazonwering heeft goede warmtewerende eigenschappen, doorkijk en is gevarieerd in kleur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in