Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Hoe aansluiten voor drinkwater?

Als je gaat bouwen of verbouwen, of je wilt iets wijzigen aan de huidige wateraansluiting, dan kun je via een aanvraagformulier een drinkwateraansluiting aanvragen.

Aansluiting op drinkwater bij nieuwbouw

Als je nieuwbouwplannen hebt, ontvang je bij de aflevering van je bouwvergunning een aanvraagformulier voor de aansluiting van drinkwater. Als je dit ingevuld en opgestuurd hebt, zal iemand van de watermaatschappij jou contacteren om verdere afspraken te maken voor de aansluiting en de eventuele keuring van de drinkwaterinstallatie.

Wat met aansluiting op drinkwater bij verhuizen of verbouwen?

Ook als je gaat verhuizen of je verbouwt een bestaande woning, kan het zijn dat de aansluiting op het drinkwater in je nieuwe huis afgesloten is of nog niet aanwezig. Dan moet je ook een aanvraagformulier invullen en naar de juiste watermaatschappij opsturen.
Kijk op SVW voor watermaatschappijen in Vlaanderen, op Aquawal voor watermaatschappijen in Wallonië
en op Aquabru voor watermaatschappijen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tips voor aansluiting op het drinkwater

  • Voorzie binnen een ruimte voor de watermeter, die vorstvrij en droog is. Die ruimte moet vlot bereikbaar en minimaal 2 meter hoog zijn.
  • De watermeter komt op een hoogte tussen 50 cm en 1 meter.
  • Zorg ook voor een opening naar buiten toe, op de juiste plaats, op een plek waar de as van de doorgangskoker op 12 cm van de zijmuur komt te zitten.
  • Je kan zelf een wachtbuis plaatsen, vanaf de rooilijn tot 1 meter voor de gevel, voor de plek van de muurdoorgang.
  • Of je kunt er voor kiezen een sleuf te graven die minimum 1 meter diep is en 30 cm breed, met een vlakke, steenvrije bodem. De watermaatschappij kan die graafwerken ook uitvoeren, maar dan zul je die extra werken moeten betalen.
  • Bij nieuwbouw zullen de meeste watermaatschappijen een eentapsaansluiting plaatsen tijdens de bouwwerken. Als de werken klaar zijn en de binneninstallatie is volledig afgewerkt, moet je wel nog een basiskeuring aanvragen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in