Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Het ventilatieplan: van voordelen tot uitzicht

Voor een elektrische installatie van een woning wordt steeds een plan gemaakt. Dit plan moet zelfs voorgelegd kunnen worden bij de keuring van de elektrische installatie. Een ventilatiesysteem in een woning gaat net zoals een elektrische installatie een aantal leidingen voorzien naar de ruimten van deze woning.
 

Het is dan ook vreemd dat er veel ventilatiesystemen geplaatst worden zonder een behoorlijk plan. Er zijn nochtans een aantal zeer grote voordelen aan het gebruiken van een plan bij het plaatsen van een systeem. Dit geldt zowel voor C-systemen (of vraaggestuurde C-systemen) als voor D-systemen.

Voordelen van ventilatieplannen

Een belangrijk voordeel van een ventilatieplan is dat er geen moeilijke beslissingen moeten worden genomen bij het plaatsen van een installatie. Een goed plan bevat alle informatie nodig voor de plaatsing. Een ervaren installateur zal zonder moeite een plan kunnen uitvoeren. Een zelfbouwer kan met begeleiding (en uitleg over het plan) ook zonder problemen een goede installatie bouwen. Zonder begeleiding en zonder plan zal het voor deze zelfbouwer een moeilijke taak worden om een goed ventilatiesysteem te plaatsen.

Een goed ventilatieplan bevat genoeg informatie om in te schatten hoeveel materiaal er nodig is om een installatie te bouwen. Er zouden geen overschotten van materiaal mogen zijn. Geen buizen over, geen buizen te kort. Installateurs die een plan maken zullen geen overschotten meesleuren en ook niet moeten terugrijden om stukken bij te halen.

In een ventilatieplan staan de onderhouds- en inspectieluiken aangeduid. Hierdoor is het voor de onderhoudsfirma geen enkel probleem om dit onderhoud te plannen waardoor dit onderhoud ook niet duur zal zijn.

Een goed plan bevat de soort en de lengte van de kanalen. Hierdoor kan een goede ontwerper prima de drukverliezen in deze leidingen berekenen. Er kan op die manier een ontwerp gemaakt worden waarbij op voorhand kan voorspeld worden dat het energieverbruik van het ventilatiesysteem laag is.

Hoe ziet een plan er uit?

Een plan geeft een duidelijk beeld van de ligging van de kanalen. Het soort kanaal en de afmetingen van een kanaal is aan de hand van het plan ook zonder probleem te vinden. Het plan bevat ook de plaats van de onderhouds- en inspectieluiken.

Er zijn een paar werkwijzen die gebruikt kunnen worden voor het maken van een ventilatieplan. De voornaamste planvormen zijn het isometrisch plan, het grondplan en de leidingsschema’s.

Isometrisch plan en grondplan

Een isometrisch plan is een tekening van alle kanalen in perspectief.

De basis van een isometrisch plan is dat horizontale leidingen onder een hoek van 30° getekend worden, terwijl verticale leidingen steeds verticaal getekend worden. Leidingen onder hoeken van 45° zijn moeilijker te tekenen en te begrijpen in deze soort tekeningen. Het voordeel van isometrische tekeningen is dat vrijwel alle informatie over de onderdelen in deze plannen kan opgenomen worden zonder dat dit storend wordt of zonder dat er erg veel tekstinformatie nodig is.

Een isometrische plan is zeer handig bij het gebruik van spiraalkokers. De relatie met een grondplan is echter moeilijker te begrijpen voor iedereen. Wanneer spiraalkokersystemen gebruikt worden, dan is een isometrisch plan, aangevuld met een grondplan een must.

Op een grondplan van een verdieping van de woning worden de kanalen getekend zoals ze geplaatst gaan worden. Horizontale leidingen kunnen zonder probleem getekend worden. Voor verticale leidingen worden heel wat verschillende werkwijzen gebruikt (hierover verder meer). Leidingen onder een hoek van 45° ten opzichte van de verticale leidingen zijn ook een probleem.

Een grondplan is ideaal voor het tekenen van instortkanalen (zowel rond, platovaal, broodvormig als rechthoekig). Zelfs bij systemen die volledig uit instortkanalen bestaan, moet er nog een aansluiting naar het toestel voorzien worden. Deze aansluiting is eenvoudiger te tekenen in een kleine isometrische tekening.

Ventilatieplan per woning

Elke woning heeft een eigen plan. Alleen als 2 woningen vrijwel identiek aan opbouw zijn, en er voor hetzelfde kanaalsysteem gekozen wordt, zal hetzelfde plan gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld zegt gewoonlijk meer dan 1000 woorden. Daarom enkel nog een voorbeeld van een plan. Met dank aan de eigenaar en de architect voor het mogen tonen van dit plan. Merk op dat in dit plan verschillende symbolen gebruikt worden die hiervoor niet uitgelegd werden. Alle mogelijke symbolen van alle mogelijke merken in detail uitleggen is voldoende om een gans boek mee te vullen.
 

ventilatieplan huis


Auteur: Andy Camps 

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in