Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Heeft de aanschaf van een generator zin?

Het is intussen geweten: komende winter kunnen bepaalde delen van het land afgeschakeld worden van het elektriciteitsnet. Om die stroomuitval op te vangen, kijken heel wat mensen uit naar een generator of stroomgroep. Maar is dat zinvol en welke zijn de nadelen?
Een generator is een apparaat dat een brandstof – diesel of benzine – omzet in elektriciteit. In tijden van elektriciteitschaarste kan een generator dus toch de nodige stroom leveren. De vraag is daarbij hoeveel stroom je wilt hebben tijdens een stroomuitval. Wil je verder leven alsof er niets aan de hand is, of volstaat het wanneer er enkele lampen branden en de koelkast koel blijft? Dat is bepalend voor het type generator dat je moet aanschaffen en voor de manier waarop de generator geïnstalleerd dient te worden
 

Autonoom vs manueel

Generatoren kunnen stand-alone werken en op die manier via een verlengkabel enkele lampen en eventueel de koelkast van elektriciteit voorzien. Verwacht je meer, dan is er al een koppeling met de thuisinstallatie nodig. Dat vraagt een ingreep in de verdeelkast en de mogelijkheid om de thuisinstallatie af te koppelen van het openbare net. Dat zijn complexe ingrepen die volgens de regels van de kunst dienen te gebeuren. Je schakelt hier best een vakman voor in.
“Wie bij de afkoppeling van het elektriciteitsnet, toch enkele basisvoorzieningen wil, zoals verlichting en de nodige stroom om de koelkast en diepvries draaiende te houden, kan een toestel van 1,5 tot 2kVA aanschaffen. Zo’n apparaat levert gedurende 3 à 7 uur stroom waar nodig,” zegt Eric Claus, voorzitter van Nelectra Nationaal.

Juiste vermogen

Ook al zijn stroomgroepen bijzonder gebruiksvriendelijk, wie overweegt om een toestel aan te schaffen, klopt best aan bij zijn installateur. Deze kan je met professionele raad en daad bijstaan over het aan te schaffen model en het juiste vermogen. Het juiste vermogen kiezen, is van groot belang en dat kan pas na een grondige analyse van de verschillende toestellen die aangesloten moeten worden op de stroomgroep.
Verder is het belangrijk dat bij het terug opkomen van de netspanning de elektrogroep nog aangeschakeld is. Nelectra benadrukt ook dat het AREI op deze installaties van toepassing is en dus de wettelijke regels moeten gerespecteerd worden. Een risicoanalyse van de opstelling zal uitsluitsel geven over de te nemen maatregelen.

Batterijen

Naast de stroomgroepen bestaan nu ook alternatieven op de markt onder de vorm van opslag van de overtollige (PV)-energie in een batterijpack. Deze batterij geeft dan de energie af bij een eventuele black-out. Een standaardmodel kan tot 6 uur stroom voorzien, zwaardere modellen kunnen zelfs tot 3 dagen stroomtekort overbruggen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in