Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

Gyproc maakt belangrijkste gipsplaat oneindig recycleerbaar

Als eerste bedrijf in de Belgische bouwsector krijgt Gyproc het Cradle to Cradle-label (C2C). Samen met vier andere Belgische bedrijven ging Gyproc in 2009 de uitdaging aan om een oneindig recycleerbaar product te maken. De bekende standaard A-gipsplaat van Gyproc krijgt nu als eerste het Cradle to Cradle-label toegekend. Het werd op 4 februari overhandigd door Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege.


In oktober 2009 engageerde het bedrijf Gyproc zich om de gipskringloop sluitend te maken. Hierdoor wordt gipsafval terug een grondstof, wat het product oneindig recycleerbaar maakt. Gesloopte Gyproc-platen en ander zuiver gipsafval worden dus verwerkt tot nieuwe gipskartonplaten.
Ruim een jaar later en na tal van grondige doorlichtingen door het externe controlebedrijf EPEA, krijgt Gyproc nu als eerste bedrijf in de bouwsector het Cradle to Cradle-certificaat toegekend.


Gyproc A-plaat

Deze erkenning geldt trouwens niet zomaar voor één of ander nicheproduct. Het gaat om de bekende Gyproc A-plaat, die door de consument het meest gebruikt wordt. Belangrijk detail: de ultraduurzame versie van de Gyproc-plaat is niet duurder, maar wel milieuvriendelijker.

Het Cradle to Cradle-principe werd door de Amerikaanse architect William Mc Donough en de Duitse chemicus Michael Braungart gelanceerd in 2002. Het zogenoemd ‘kopiëren van de natuur’ staat daarbij centraal. Terwijl andere duurzame methodes vooral gericht zijn op het beperken van de schadelijkheid – het minder slecht maken – is het Cradle to Cradle-idee gefocust op ‘meer van het goede’. Alle gebruikte materialen moeten, na hun leven in het ene product, kunnen worden ingezet voor een ander. Er is daarbij geen kwaliteitsverlies en geen afval meer. Een gesloten en oneindige vorm van recyclage dus.


Certificaat

Het Cradle to Cradle-certificaat werd op vrijdag 4 februari 2011 tijdens een C2C symposium uitgereikt door Vlaams minister Joke Schauvliege in aanwezigheid van professor Michael Braungart en Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen.
Gyproc heeft de ambitie om in de nabije toekomst ook haar andere gipsplaten oneindig duurzaam te maken.


Meer info: Gyproc.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in