Gewone betonbouw of snelle prefab?
Als je wilt, kun je de hele woning in beton optrekken: van kelder over welfsels en muren tot afwerking van het interieur. Met beton als bouwmateriaal kun je alle kanten uit: stortbeton, betonblokken of prefab beton voor de ruwbouw en gevelafwerking. Vraag is: kies je nu voor de gewone betonbouw of prefab beton?
Bouwen met beton kent grote voordelen. Het is zodanig flexibel dat de samenstelling volledig kan afgestemd worden op de functie. Zo kan beton bepaalde isolerende eigenschappen bevatten of lichtdoorlatend zijn. Waarom met beton bouwen interessant is om een duurzame woning te bouwen, ligt bij de thermische inertie. Dit is de capaciteit om warmte op te nemen om daarna terug af te geven wat een besparing geeft op de verwarming. In de zomer helpt deze eigenschap om je woning tegen oververhitting te beschermen. Door ’s nachts te ventileren neemt het beton de koelte op, zodat de woning overdag langer aangenaam fris blijft.
Meer over betonbouw
De toekomst van groen beton
De term 'groen beton' wordt gebruikt om te verwijzen naar beton dat zodanig wordt geproduceerd en aangewend dat de milieu-impact zoveel mogelijk daalt, tijdens de productie of aan het einde van de levensloop. Beton evolueert constant. Nieuwe toepassingen zagen al het levenslicht en een compleet gamma materialen is zich verder aan het ontwikkelen:
- (zeer) hogesterktebeton of (Z)HSB
- zelfreinigend beton: reeds stoegepast voor betonstraatstenen en gevelelementen
- isolerend beton
- doorschijnend beton
- lichtgevend beton
- thermochroom beton: verandert van kleur in functie van de temperatuur)
- decoratief beton
- waterdoorlatend beton: beton op basis van gerecycleerde granulaten
- zelfhelend beton waarbij scheurtjes vanzelf dichten: beton dat na het storten in de bekisting niet hoeft getrild te worden
Het feit dat beton zo kan ontworpen worden dat het in één materiaal de meest uiteenlopende functies verenigt, vormt op zich een belangrijke troef inzake duurzaam bouwen.
Prefab beton
Jaarlijks worden in België 12 miljoen ton aan prefab betonproducten geproduceerd. Nochtans gebeurt prefab betonbouw nog maar zelden in de woningbouw. Architecten gaan het vandaag nog uit de weg omdat het toegekend wordt aan de industriebouw. Zonde misschien, want de bouwmethode kent één groot voordeel: je woning is in een mum van tijd opgetrokken. Prefab beton leent zich vooral voor strak uitziende woning. Wanneer je een fermette voor ogen hebt, is prefab niet jouw materiaal om mee te werken.
Voordelen van prefab beton
- Het is de goedkoopste bouwmethode, maar wel enkel en alleen als je op voorhand goed plant. Van bij de ruwbouw moet je weten waar de opening voor de schoorsteen, stopcontacten of leidingen moeten komen. Zo niet stuit je opnieuw op slijpwerk en zo dus op kosten achteraf
- Het is mogelijk om bij
- Bij een goede planning wordt alles kant en klaar op de werf geleverd. Als je wil, kun je zelfs je ramen op voorhand in de fabriek laten monteren
- Het is de snelste bouwmethode
- In de fabriek gebeurt de fabricatie van de prefab platen onder alle controle en in goede omstandigheden. Geen verrassingen dus met beton dat er anders uitziet dan je had gedacht
Uitzicht beton en prefab
Het uitzicht tussen de gewone betonbouw en prefab beton is nagenoeg gelijk. Zowel stortbeton als zichtbeton geven je woning een industriële look mee. Ook een prefab plafond of wand kun je onafgewerkt laten. Het ziet er alleen iets gladder en rustgevender uit.
Beton en prefab combineren
Uiteraard is het mogelijk om te combineren: een prefab beton kelder met bouwblokken en gestorte vloerwelfsels. Of omgekeerd: een gestorte kelder en prefab welfsels met muren in betonbouwblokken.
Betonkernactivering
Met beton kun je je woning zelfs warmen en koelen. Een onbekende energievorm is namelijk betonkernactivering. Het plaatsen van de kunststofleidingen in de vloerplaat kan op twee manieren: ze worden in een ter plaatse gestorte vloer – tussen de onder- en de bovenwapening - ingewerkt of ze worden in prefab vloerelementen verwerkt.