Beton van de toekomst

Gewijzigd op 24/04/2012 door Gretel Kerkhofs

De betonsector wordt momenteel volop gesteund door wetenschappers wereldwijd die dagelijks op zoek gaan naar nieuwe mogelijk samenstellingen om de eigenschappen van beton aan te passen en op die manier nieuwe betonsoorten te bekomen. Heel wat onderzoek leverde het zogenaamde beton van de toekomst op waarvan we hier enkele voorbeelden verzamelden:

Ontdek deze bouwbedrijven

luchtzuiverend beton
Beton dat gebruikt wordt als luchtzuivering.
© GWW Kosten
lichtgevend beton
Beton dat oplicht bij blacklight.
© Materia
doorschijnend beton
Een voorbeeld van doorschijnend beton.
© Litracon

Beton van de toekomst

  • Zelfreinigend en luchtzuiverend beton: beton met als eigenschap luchtreinigend te zijn. Dit gebeurt door de titaandioxide die in het beton zit. Dit bestanddeel haalt stikstof uit de lucht zet dat om in nitraat. Op die manier wordt de lucht effectief gezuiverd. De mogelijkheid bestaat al om dit beton te gebruiken voor de gevels van een woning om zo een steentje bij te dragen. In combinatie met de zon zorgt de titaandioxide ook voor afbraak van vervuiling zodat het beton zelfreinigend wordt.
  • Doorschijnend beton: vooral interessant voor de wat artistiekere afwerking van een woning is het van Hongaarse ontwikkeling afkomstige doorschijnend beton. Door glasvezel in het beton te steken krijgt het een doorschijnende eigenschap
  • Lichtgevend beton: het beton wordt via een uniek proces voorzien van een lichtgevende eigenschap op twee manieren, weerkaatsing van een andere lichtbron of oplichting bij speciale belichting (blacklight)

Folders over nadenken over bouwen

Meer informatie op de website van deze bedrijven