Bouwen en de wet

Gevoel van ruimte door spel met splitlevels

Een wit, van zon doordrongen blok ontwerpen, daarin slaagde architect Philippe Dreesen voor een bouwbudget van 160 000 euro. Zijn passe-partout om de zon tot overal in de woning te laten doordringen, werd het gebruik van splitlevels. Dankzij de open ruimtes die slechts een halve trapsteek van elkaar verwijderd zijn, dringen de zonnestralen makkelijk van het ene naar het andere niveau door.


Veel visueel contact

De bouwheer van deze woning had op architecturaal vlak maar één echte wens: het gebouw moest hoofdzakelijk wit zijn. Daarnaast wilde hij ook een open woning, met veel licht en het gevoel van ruimte. Architect Philippe Dreesen vertrok voor zijn ontwerp van een splitlevelindeling. “De kracht van het gezin schuilt immers in het samenleven. Door met de halve niveaus en de grote openheid te werken, is er nagenoeg overal in de woning visueel contact met de andere gezinsleden mogelijk, zonder daarbij een inbreuk op de privacy te plegen. Iedereen kan zich dus terugtrekken zonder afgezonderd te worden van het gezinsgebeuren. Wanneer de kinderen bijvoorbeeld in de carport spelen, heeft de vrouw des huizes vanuit de keuken of leefruimte nog altijd een zicht op hen.”
De badkamer werd centraal bij de zitruimte ingeplant. “Ze wordt daardoor als het ware een leefruimte waar je je niet alleen wast, maar ook kan ontspannen. Wanneer de deur van de badkamer open blijft, is er nog contact met de rest van het gezin mogelijk.”

Zonlicht

Alle functies in de woning zijn maar een halve trapsteek van elkaar verwijderd, wat het gebruik en de beleving van de woning bevordert.
De indeling van de woning volgt zoveel mogelijk het ritme van de zon. De open ruimtes halen het zonlicht maximaal binnen. Dankzij de splitlevelwerking kan het zonlicht ook van het ene naar het andere niveau doordringen en kunnen de bewoners bijna overal de zon ervaren.
Het ontwerp resulteerde uiteindelijk in een woning met 207 m² bewoonbare oppervlakte. De vraag naar vier slaapkamers werd uiteindelijk zo opgevangen dat één van de drie slaapkamers voldoende groot werd opgevat zodat ze later in twee kan worden opgedeeld.

Oppervlakte beperken

Van bij het voorontwerp hanteert Philippe Dreesen een strikte budgetcontrole om te kunnen voldoen aan het vooropgestelde bouwbudget van 160 000 euro, btw inbegrepen. “In het voorontwerp hanteren we een globale raming op basis waarvan we het maximaal aantal vierkante meters gaan uitfilteren”, legt hij uit. “Naarmate het project vordert worden financiële consequenties van de beslissingen besproken en bijgestuurd waar nodig.” Om de aannemerskosten te drukken, worden meerdere offertes voor ieder lot opgevraagd.
De echte besparing begint bij het beperken van de oppervlakte. De woning is dan ook compact en bijna volledig rechthoekig opgevat. De splitlevels zorgen toch nog voor een andere ervaring. De realisatie ervan vraagt een meerkost, maar die weegt niet op tegen de meerwaarde. De woning oogt hierdoor een pak ruimer.

Fasering

Philippe Dreesen: “De bouwheer en zijn familie hebben een serieuze technische bagage waardoor ze een belangrijk deel van de bouwwerken zelf hebben kunnen uitvoeren. Zo kon in belangrijke mate op de hoge Belgische uurlonen worden bespaard. De bouwheer kon de vloerwerken bijvoorbeeld voor 3 750 euro uitvoeren, terwijl de normale marktwaarde al snel op 8 800 euro ligt.”
Andere besparingen lagen in de fasering van het totale bouwconcept. Zo zal een bijgebouw met tuin- en fietsenberging pas worden gerealiseerd wanneer het gezin verder is uitgebreid.
Voor de keuken en trap werden voorlopige varianten gebruikt in afwachting van een volwaardige oplossing. Ook in de gevelbekleding werd bespaard door een deel van de woning af te werken in sandwichpanelen – een industriële oplossing.

Gashaard

De woning wordt verwarmd op aardgas, volgens de ontwerper de meeste groene van de klassieke energiebronnen. De warmte wordt hoofdzakelijk met vloerverwarming verdeeld vanwege het rendement en comfort. “Dit biedt ook de mogelijkheid om eventueel later nog over te schakelen naar een warmtepomp.” De gashaard in de zithoek fungeert in dit verhaal ook als bijverwarming wanneer de vloerverwarming in de tussenseizoenen te traag opstart.
“Tot slot werd een zonneboiler van 200 liter voorzien voor de productie van sanitair warm water. Dankzij de tussenkomsten van de overheid en netbeheerders is dit voorlopig de enige betaalbare vorm van groene energie.”
De bouwaanvraag werd nog ingediend voor de EPB-normering. Toch opteerden bouwheer en ontwerper voor een doorgedreven isolatie met een K-waarde 44. De woning wordt geventileerd op een natuurlijke manier (systeem A).
De grote glasvlakken in de zuidgevel werden 60 cm naar achteren geplaatst om zo al een deel van de warme zomerzon buiten te houden. Het gebruik van zonwerende beglazing moet het serre-effect volledig uitschakelen. In de winter kan via deze glaspartij wel nog geprofiteerd worden van zonnewinsten.

Bron: Belgisch Budget Bouwboek

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in