Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Fabels en feiten over ventilatie: deel 1

Over ventilatie bestaan er veel fabels, indianenverhalen, urban legends en andere halve waarheden. Een paar hardnekkige fabels wordt zelfs door professionals in stand gehouden. In deze eerste aflevering “fabels en feiten” pakken we onder andere het openen van vensters en geluid bij instortsystemen aan.

Fabel: het venster mag niet open

Er wordt wel eens gezegd dat je ventilatiesysteem niet meer correct werkt wanneer je 1 of 2 vensters open zet. Het klopt dat het ventilatiedebiet dat in de kamer geblazen of weggezogen wordt, aanzienlijk kan veranderen door het openen van een venster. Het is echter geen probleem om dit te doen. Je ventilatiesysteem (het maakt daarbij niet uit of je een A, B, C of D-systeem hebt) gaat hier niet van stuk en ook het energieverbruik zal niet noemenswaardig wijzigen.

Als je een venster open zet, dan doe je dat met een reden. Als de buitenluchtkwaliteit goed is en het is bijvoorbeeld aangenaam weer, dan is er dus geen enkel probleem om je venster even te openen voor wat extra verse lucht.

Op een ijskoude winterdag een paar vensters op de slaapkamer open zetten, zal voor een aanzienlijk hogere verwarmingskost zorgen. Dat is niet iets waar iedereen voor te vinden is. Op een snikhete zomerdag de vensters open zetten in volle zon, zal ook niet helpen om je huis af te koelen. Als je echter diezelfde avond je vensters open doet, wanneer het wat afgekoeld is, dan valt dat zelfs onder de noemer gezond verstand.

Halve waarheid: een instortsysteem is beter voor het geluid 

Zoals het al aangegeven wordt: het is niet helemaal fout dat er gezegd wordt dat een instortsysteem minder geluid van het ventilatiesysteem oplevert. Door het gebruik van kleinere kanalen wordt geluid van het ventilatiesysteem beter tegengehouden. Bovendien wordt door de typische stervormige opbouw – van collector naar toe- of afvoerpunt – ook overspraak tussen ruimten onderling beperkt.

De grotere tegenwerking tegen de overdracht van geluid (van het toestel of tussen ruimten onderling) heeft een belangrijke oorzaak: de grootte van de kanalen. Hoe kleiner de kanalen hoe beter de demping wordt. Wanneer je de kanalen echter klein maakt, zullen ze meer weerstand tegen de luchtverplaatsing hebben. Het resultaat van goed dempende instortkanalen is dus een groter energieverbruik van je ventilatiesysteem.

Bovendien is het voor de grotere (meestal spiraalkoker) kanalen geen probleem om een geluidsdemper te plaatsen. Deze veroorzaken zelfs bij maximaal debiet slechts een beperkte druktoename.

De halve waarheid is dat je dus ofwel moet kiezen tussen een hoger energieverbruik met kanalen, die op zich goed geluid dempen,  ofwel moet kiezen voor een lager energieverbruik met een extra kost voor geluidsdempers.

Fabel: ventilatie steeds gebruiken in de inregelstand

Je mag jouw ventilatiesysteem gebruiken in elke stand die je wilt. Als je liever het toestel op laagste stand zet als je gaat slapen, dan mag dat. Als je graag de badkamer snel droog krijgt na een douche, dan mag je jouw ventilatie iets harder zetten, je moet niet. Als je jouw ventilatiesysteem altijd op de laagste stand wilt laten staan, dan mag dat.

Merk je na een feestje dat de binnenluchtkwaliteit niet zo geweldig is, dan kan je zelf kiezen of je de ventilatie even iets hoger zet. Je kiest zelf.

De inregelstand van een ventilatiesysteem is dikwijls de maximale stand van het systeem. De wetgeving in ons land is op die manier opgesteld dat we deze capaciteit moeten kunnen leveren, maar dat we dit niet continu moeten doen. Dit levert voor de meeste gebruiksstanden van het ventilatiesysteem weinig of geen probleem op.  

Wil je altijd de beste luchtkwaliteit en toch zo weinig mogelijk energie verbruiken: gebruik sensoren (vocht, CO2, aanwezigheid) om je ventilatiesysteem automatisch te laten reageren op vervuiling. Vraaggestuurde C- en D-systemen zijn al jaren op de markt en doen hun werk uitstekend. Je hoeft je bij die systemen ook geen zorgen meer te maken over de stand van je ventilatie.

Indianenverhaal: een instortsysteem is niet te reinigen

Als jouw instortsysteem opgebouwd is in een stervorm vanuit een collector, dan bepaalt de diameter van het kanaal of een reiniging gemakkelijk of moeilijk is. Als er bij het plaatsen van de instortkanalen fouten gemaakt zijn, dan kan reiniging erg moeilijk worden. Instortkanalen worden daarom best zo kort mogelijk gehouden en met zo weinig mogelijk bochten geplaatst. Dat je daardoor ook minder tegendruk zal hebben en minder energie verbruikt, zal je niet verbazen. Een doordacht ventilatie-ontwerp met instortkanalen, levert je dus achteraf ook geen probleem met onderhoud op. Dit sluit daarmee perfect aan op de wijzigingen die in de vorige aflevering (Ventilatievoorontwerp en ventilatieprestatieverslag) aangekondigd werden.

Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
 

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in