Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Elektriciteitskabels

Elektriciteitskabels verdienen bij de bouw of verbouwing van je huis minstens even veel aandacht als elk ander bouwonderdeel. Welke elektriciteitsdraden of elektricitetiskabels je kunt en moogt gebruiken, hangt van de toepassing af. Een toelichting.
Elektriciteitsleidingen worden met koperdraad gemaakt, omdat koper een goede geleider is. Daar omheen zit een plastic omhulsel.

Er bestaan verschillende soorten kabels voor elektriciteit in huis. Het hangt van de toepassing af welke kabel je in welke omstandigheid moet gebruiken.

Soorten elektriciteitskabels

De meest voorkomende elektriciteitskabels en hun toepassing uitgelegd. Denk aan coax, UTP, CAT, glasvezel.

Kleurcode voor elektriciteitskabels

Welke kleuren hebben elektriciteitskabels? We leggen de kleurcode voor elektriciteitskabels uit.

Plaats van de elektriciteitskabels

Waar plaats je de elektriciteitskabels? De elektricien bouwt de elektriciteitskabels meestal in, maar het kan ook anders. 

Elektriciteitskabels: enkele begrippen

Wat is 3G en 4G?

3G of 4G geeft het aantal geleiders aan. 3G wil zeggen dat er 3 geleiders in de kabel zitten en dat 1 daarvan een geel/groene draad is (aarding).
3x wil zeggen dat er 3 geleiders in de kabel zitten maar dat er geen geel/groene in de kabel zit.

Diameter van een elektriciteitskabel

Het getal 1,5 (of een andere maat) op de elektriciteitskabel geeft de oppervlakte van de draad aan, dat betekent dus 1,5mm².

Elektriciteitskabels van 1,5mm² gebruiken we doorgaans voor verlichting, kabels van 2,5mm² voor stopcontacten. De sectie die je gebruikt is afhankelijk van de zekering die je gebruikt.
  • 1,5mm² --> 16A
  • 2,5mm² --> 20A
  • 4mm²    --> 25A
  • 6mm²    --> 32A
  • 10mm²  --> 40A

Equipotentiaalverbinding

De equipotentiaalverbinding is een aarding in de vorm van een kabelverbinding tussen metalen onderdelen in je interieur en de aarde.

In principe is het een soort aarding tussen de grond en onderdelen van je huis die in normale omstandigheden geen stroom geven.

Bij een blikseminslag kunnen die onderdelen echter wel onder stroom komen te staan, vandaar de extra aarding of equipotentiaalverbinding.

Je kunt voor een extra aarding zorgen in vochtige ruimtes, als je bijvoorbeeld een gietijzeren bad hebt of een gietijzeren douchebak, en er ook nog een metalen verwarmingstoestel staat. Ook waterleidingen, metalen deurlijsten of plintjes kun je zo ‘aarden’.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in