Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Elektriciteitsaansluiting: aansluitingskosten/elektriciteitsmeter

De elektriciteitsaansluiting gebeurt door de netbeheerder. Voordat de netbeheerder je op zijn netwerk kan aansluiten, moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Voorwaarden elektriciteitsaansluiting

  • Een contract afsluiten met een elektriciteitsleverancier (een overzicht vind je op Vreg)
  • De elektrische installatie moet goedgekeurd zijn door een erkend controleorganisme (deze vind je in de Gouden Gids)
  • Vraag je definitieve aansluiting tijdig aan, doorgaans dien je enkele weken te wachten

Aansluitingskosten elektriciteit

De aansluitingskosten variëren van netwerkbeheerder tot netwerkbeheerder. Informeer je hier tijdig over.
 
De aansluiting impliceert de plaatsing van een teller – ook wel meterkast - en het aansluiten van de toevoerkabel door de netwerkbeheerder of een door hem aangestelde onderaannemer.
 
De (eventuele) graafwerken voor de plaatsing van deze toevoerkabel kan je door de netwerkbeheerder laten uitvoeren tegen betaling of zelf uitvoeren. Volg in dit laatste geval de instructies van de netwerkbeheerder. Doorgaans dien je een loodrechte sleuf te graven van de plaats waar de toevoerleiding de woning binnen komt tot op de rooilijn. Dit tot een diepte van min. 80 cm. Je kan ook een wachtbuis met trekdraad klaar leggen.
 
In heel wat gemeenten krijg je een aansluitbocht of energiesteen bij het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning. Deze muurdoorvoer kan je inwerken tijdens de bouwwerken. Achteraf kunnen alle nutsvoorzieningen hier eenvoudig langs binnengebracht worden.

 

 

Tellers elektriciteit

Voor de aansluiting heb je de keuze uit een enkelvoudige meter, een tweevoudige meter of uitsluitend nachttarief:

Enkelvoudige teller, geen nachttarief

Hanteert eenzelfde tarief, zowel overdag als ’s nachts

Tweevoudige teller, met nachttarief

Schakelt na een bepaald uur over op het zogenaamde nachttarief. Tot een bepaald uur ’s morgens kan je aan een goedkoper tarief elektriciteit verbruiken. Dit kan zinvol zijn voor de wasmachine, vaatwasser, verwarming,…

Uitsluitend nachttarief

Hiervoor wordt een aparte teller geplaatst naast de enkelvoudige of tweevoudige meter. Deze teller op nachttarief is vooral interessant voor wie met accumulatieverwarming werkt of met een elektrische boiler
Naast het type teller kan je ook het maximale vermogen kiezen. Dit vermogen wordt bepaald door de toestellen die je zal gebruiken. Het vermogen wordt wel eens uitgedrukt in een- of driefasig of de keuze tussen 380 of 220 V.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in