Elektrotechnieken

Elektriciteit afgekeurd in negen op de tien verkochte woningen

Het elektriciteitsattest bij de verkoop van een woning zorgt almaar vaker voor kopzorgen. Reden: bij negen op de tien woningen die te koop staan, is de elektrische installatie tegenwoordig afgekeurd. En dat kan voor heel wat extra kosten zorgen. Het verplichte keuringsattest dat kopers zou moeten informeren, schiet volgens Century 21 te kort.
Sinds juli 2008 moeten verkopers van een bestaande woning ook een keuringsattest van de elektrische installatie voorleggen. In 9 op de 10 gevallen blijkt de elektrische installatie afgekeurd te zijn. Wie zo’n huis koopt, is verplicht om de gebreken binnen de 18 maanden aan te pakken, ook al kan dat voor flink wat extra kosten zorgen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze naast een - theoretische - boete van de Federale Overheidsdienst Economie vooral problemen met de verzekering.
Dat is meteen de belangrijkste reden waarom het elektriciteitsattest meer en meer doorweegt in de aankoopbeslissing. Bovendien is een afgekeurde elektrische installatie het meest voorkomende probleem als het over de aankoop van een bestaande woning gaat. Bij één op de vijf woningen in Vlaanderen vormen de problemen zelfs een veiligheidsrisico voor de bewoners - een tendens die ook bevestigd wordt door het Grote Woononderzoek van de Vlaamse overheid. In Wallonië is het probleem volgens de vastgoedgroep minstens dubbel zo groot.

Chinees

Het gevolg is dat kopers bij bijna alle oude woningen van voor 1981 rekening moeten houden met een extra kostenpost ‘elektriciteit’. Maar als ze dan via het keuringsverslag hopen een gedetailleerd beeld te krijgen van eventuele kosten, komen ze van een kale reis thuis. En juist daar loopt het fout volgens Century 21 Benelux, dat voorstelt om op de elektriciteitsattesten een prijsraming te vermelden.
“Het elektriciteitsattest somt enkel de gebreken op, die in de oren van de meeste kopers als Chinees klinken. Een eventuele kostenraming is op het keuringsverslag totaal niet terug te vinden. De koper moet het allemaal maar zelf uitzoeken. Waarom zou er niet, net zoals bij het EPC-attest, met bepaalde scores gewerkt kunnen worden? Zo weet de kopers tenminste in welke ‘prijscategorie’ de kosten zich bevinden,” stelt Isabelle Vermeir, operationeel directeur van Century 21 Benelux.

Geen elektriciteitsschema

Als we naar de meest voorkomende gebreken kijken, gaat het onder andere om het ontbreken van de elektriciteitsschema’s, wat relatief goedkoop op te lossen is. Maar minstens even vaak blijkt de elektrische installatie bij de aankoop helemaal niet aan de huidige wettelijke normen te voldoen en moet een groot stuk vernieuwd worden. Dan kunnen de kosten hoog oplopen.


 

Transparantie

Volgens Century 21 Benelux moet er dus dringend werk worden gemaakt van een veel transparanter elektriciteitsattest. De vastgoedgroep vraagt de ministers van Wonen in Vlaanderen, Wallonië en in Brussel om de problematiek op de politieke agenda te plaatsen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in