Bouwen en de wet
Bouwwerken

Eerste golf van bouwverlof start maandag 5 juli

Auteur: Bouwunie

Vanaf volgende week maandag (5 juli 2021) start voor een aantal bouwbedrijven reeds het bouwverlof. De regio Brussel-Halle-Vilvoorde is het eerst aan de beurt. Hoewel het niet verplicht is, past het overgrote deel van de bouw nog steeds het collectief bouwverlof toe. De voorbije twee jaar zijn er wel beduidend meer bedrijven die toch schuiven met de vakantiedagen. Een van de typische subsectoren die tijdens de vakantieperiode vaak blijft doorwerken, zijn de wegenwerkenbedrijven. Bouwunie is daarom zeer tevreden met de campagne van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters waarin ze automobilisten oproept om extra voorzichtig te zijn in de buurt van wegenwerken deze zomer.

Zoals elk jaar gaat de bouwsector in juli traditiegetrouw collectief op vakantie. Ook dit jaar gebeurt dat in drie golven. Voor de bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in de regio Halle-Vilvoorde start de vakantie op maandag 5 juli. De week erna, op 12 juli, is het grootste deel van de bouw aan de beurt want dan start voor de provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen en de regio Leuven de jaarlijkse vakantie. Bij de bouwbedrijven uit West-Vlaanderen en de regio’s Lokeren en Hamme tenslotte gaat de vakantie op 19 juli van start.

Meer vraag naar flexibiliteit

Uit een recente bevraging van Bouwunie blijkt dat er de voorbije jaren meer vraag is naar flexibiliteit en dat het aantal bouwbedrijven dat afwijkt van het collectief verlof stijgt. “Het grote deel volgt nog steeds de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio. Toch zegt 12,5 procent van de bevraagde bouwbedrijven dat ze dit jaar zullen afwijken van de periode van het collectief bouwverlof. Dat is opmerkelijk, want in normale jaren wijkt ongeveer 5 procent van de bouwbedrijven af”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “In 2020 gaf maar liefst 16 procent aan zich niet te houden aan de collectieve vakantieregeling maar ook dit jaar is het nog steeds bovengemiddeld veel.”

De wijzigingen gaan van een uitstel van enkele dagen, tot het volledig verplaatsten naar de maand augustus. De voornaamste redenen die wordt gegeven zijn het inhalen van werk door de coronamaatregelen, de stijgende drukte sinds het voorjaar en de materialenschaarste die weegt op de uitvoeringstermijnen.

Wegenwerken

Bij de grotere wegenwerkers is het al langer de gewoonte dat er tijdens de vakantieperiodes wordt doorgewerkt. Zo wordt de verkeershinder tot een minimum beperkt, en liggen de werven ook geen weken stil. Recente cijfers van Vias tonen aan dat 2 op de 3 Belgen ‘vergeet’ te vertragen bij wegenwerken. Daarom lanceerde minister Peeters deze week een nieuwe campagne “Wegenwerken? Graag traag’.

“We zijn zeer dankbaar voor dit initiatief”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Dit komt zowel de veiligheid van de arbeiders als die van de bestuurders ten goede. We vragen daarnaast ook begrip van alle autobestuurders die deze zomer met hun wagen onderweg zijn naar hun vakantiebestemming en mogelijk hinder kunnen ondervinden van de wegenwerken.” Tot slot hoopt Bouwunie dat de minister haar campagne met de bouwsector verder zal bespreken om ze zo in de toekomst met eventuele sectorale initiatieven te kunnen ondersteunen en versterken.

Overzicht bouwvakantie Vlaanderen-Brussel zomer 2021

 • Brussel-Halle-Vilvoorde: 5 t/m 30 juli
 • Leuven: 12 t.e.m. 30 juli
 • Limburg: 12 t.e.m. 30 juli
 • Antwerpen: 12 t.e.m. 30 juli
 • Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren en Hamme): 12 juli t.e.m. 2 augustus
 • Lokeren en Hamme: 19 juli t.e.m. 9 augustus
 • West-Vlaanderen:
  Aanbeveling 1: 19 juli t/m 6 augustus
  Aanbeveling 2: 19 juli t/m 13 augustus

 

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in