Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Een nieuw licht op elektriciteit

Tijdens Batibouw wordt de tweede editie van het Belgisch Budget Bouwboek gelanceerd. Bedoeling van dit inspirerende boek is aan te tonen dat je met een eerder beperkt budget ook mooie woningen kunt realiseren. Habitos baseert zich op dit nieuwe boek voor een nieuwe reeks ‘Budgetvriendelijk bouwen’. De leukste en meest creatieve tips van de architecten en bouwheren om het budget te drukken worden hierin belicht.


Loftproject

We bijten de spits af met een loftproject van architect Jan Van Rooy. Hij ontwierp voor hem en zijn gezin een woning annex kantoor in een loft. Voor de inrichting van de loft koos de bouwheer voor droogbouw. Dit om de uitvoeringstermijn zo kort mogelijk te kunnen houden. Bovendien koos de architect ervoor te besparen op de chapewerken door de bestaande betonvloer als basis te gebruiken voor de nieuwe polyurethaanvloer. De architect hierover: “De vloer was evenwel in slechte staat, maar door hem op te schuren en te stralen was hij toch geschikt voor de afwerking.”


Leidingenkanaal

Deze keuze impliceerde wel dat er geen leidingen in de betonvloer geplaatst konden worden. De oplossing die Jan Van Rooy hier bedacht is een leidingenkanaal tegen het plafond. “De goten op zich zijn niet goedkoop, maar dankzij deze keuze bespaarden we op kap- en breekwerken en een nieuwe chapelaag. Niet alleen de elektrische leidingen, maar ook de sanitaire leidingen werden in de goten weggewerkt. Zelfs de TL-armaturen voor de verlichtingen zijn erin verwerkt. Zo konden we het verlichtingsbudget inperken.”
Minder gebruikelijk is dat er geen pleisterwerken werden uitgevoerd. De bakstenen wanden werden eerst afgewerkt met een kalklaag om grote gaten te dichten. Daarna kregen ze een kleurtje.


Energievoorzieningen

Het verwarmingsconcept in de loft is traditioneel aan de bron met een gasketel gekoppeld aan een boiler. De warmteverdeling in de loft is minder gebruikelijk en gebeurt via ventiloconvectoren, die tegen het plafond van de leefruimte hangen. “Ventiloconvectoren werken volgens het principe van luchtverwarming. Ze zijn niet alleen zuinig, maar reageren ook snel op een gewijzigde temperatuurvraag. Met een totaalkost van 17 000 euro voor de sanitaire installatie, valt de vierkante meterprijs voor het systeem aardig mee.”

De volledige bespreking van deze loft verschijnt in de nieuwe editie van het Belgisch Budget Bouwboek.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in