Een luchtje verspreiden
Over het verspreiden van verse lucht in een kamer bestaan er een twee meningen. De ene zegt dat verse lucht moet toegevoerd worden aan de rand van de kamer, zo ver mogelijk van deur. De ander zegt dat lucht best bij de deur toegevoerd wordt. Ze hebben beiden gelijk. Onze ventilatiespecialist, Andy Camps van de Luchtwinkel.be, legt uit.
Bij het naar binnen blazen van verse lucht zal deze best zo veel mogelijk mengen met de al aanwezige lucht in deze kamer. De luchtsnelheid in de kamer zal hierdoor snel voldoende laag zijn en er zullen geen klachten zijn over tocht.
Richtbare ventielen
Lucht inblazen bij de deur is prima wanneer de lucht de kamer in geblazen wordt. Hierdoor zal de lucht een boogje maken langs het plafond en vervolgens onder de deur naar de gang gaan. Bij een deur moet je hierdoor altijd kiezen voor een ventiel of rooster dat naar de kamer gericht kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld het TFF-ventiel van Systemair gebruikt bij de deur, dan kan je dit ventiel richten naar de kamer door er een stukje tochtband op te kleven. Het STH-ventiel van Zehnder kan hier ook prima dienst doen. Van dit ventiel bestaat een versie die men de schone sector genoemd heeft.
Een belangrijk argument dat gebruikt wordt bij het inblazen boven de deur is dat men daar zeker nooit een kast zal plaatsen. Het ventiel zal altijd lucht op een correcte manier in de kamer kunnen blijven blazen.
Inblaasventiel vs deur
Andere ventielen, zoals de Elegant VT van Systemair of de SR 142D van Aldes zijn minder geschikt om bij een deur te plaatsen. Het Elegant VT-ventiel van Systemair zal vooral aan de rand tegenover de deur zijn werk prima doen. Dit ventiel gedraagt zich eigenlijk vooral als rooster. Het Aldes SR 142D-ventiel, dat ook wel een centraal ventiel genoemd kan worden, komt helemaal tot zijn recht in het midden van de kamer.
Een inblaasventiel mag dus niet zomaar ergens in een kamer staan. Alsof het nog niet moeilijk genoeg is moet je ook rekening houden met wat er boven het ventiel zit. Wanneer er bijvoorbeeld een zolder met een schuin dak boven de kamer zit, kan de plaats van het ventiel best bepaald worden op basis van de te behouden zolderruimte.
Lucht afvoeren
En hoe zit dat nu met afvoer van lucht uit een kamer? Dit is eigenlijk zeer eenvoudig. Je moet er vooral voor zorgen dat de afvoer van een kamer altijd vrij zal blijven. De ruimte boven de deur is hiervoor ideaal. Ergens anders mag ook, want afvoerventielen veroorzaken zelden een tochtgevoel op meer dan 30cm. Boven een douche op de badkamer is niet zo ideaal omdat er mogelijk wat condens op het ventiel ontstaat. Dit water is wat kouder dan het douchewater en als dat neervalt...
Identikit ventilatiespecialist Andy Camps | ||
Andy Camps heeft ruim 15 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer. |