Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Een elektrisch defect als brandoorzaak

Een elektrisch defect is in één van de drie gevallen de oorzaak van brand. Zo'n defect kan overbelasting van het elektriciteitsnet, oververhitting en kortsluiting zijn.

Voornaamste oorzaken van brand

  • Overbelasting van elektrische kabels
  • Kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden
  • Defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming

Overbelasting op het elektriciteitsnet

Overbelasting is te wijten aan een lichte maar langdurige overstroom. Meestal wordt het veroorzaakt doordat er teveel of te krachtige toestellen werden aangesloten op het stroomnet. De zekeringen in de zekeringkast vormen in principe een beveiliging voor problemen door overbelasting. De zekering smelt of springt af bij een overbelasting. Het is dus van het grootste belang dat de zekeringen op de stroomkring voorzien zijn op de belasting die de kring te verwerken krijgt. Knutsel zelf ook niet aan defecte of doorgesmolten zekeringen om problemen te vermijden. Vervang een zekering ook nooit door één met een hogere capaciteit.

Oververhitting

Oververhitting kan ontstaan bij een elektrisch snoer dat overbelast wordt. Verzeker je er daarom voor dat je de correcte bekabeling gebruikt voor de verschillende apparaten en rol verlengsnoeren volledig af voor je het gebruikt.

Kortsluiting

Kortsluiting is een verbinding tussen twee punten in een elektrisch circuit. Dat kan gebeuren als een apparaat of kabel beschadigd is. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm. In principe schakelt de zekering de spanning op de stroomkring automatisch uit in geval van kortsluiting.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in