Bouwmaterialen

Ebema wint FEBE Elements Award voor Skatepark Genk

FEBE – de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie – reikte donderdagavond 25 november in Anderlecht haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uit. In de categorie Precast in Landscape ging de hoofdprijs naar Ebema. De jury lauwerde de creativiteit waarmee de specialist in prefabbeton uit Zutendaal met de zitbanken Comfy & Chill de ruimte verbetert op het Skatepark Sportcentrum in Genk.

Ruimte verbeteren

De categorie Precast in Landscape focust op bovengrondse projecten in prefabbeton die zichtbaar bijdragen tot een betere inrichting van de publieke ruimte. Deze projecten moeten voor een groot deel gebruikmaken van prefabelementen in beton. Het moet gaan over een uitgevoerd project. De jury beoordeelt de inzending voor deze categorie als volgt: ‘Heeft de ingerichte of gebouwde ruimte een toegevoegde waarde dankzij prefabbeton? Dit zowel op esthetisch vlak als op het vlak van de toegankelijkheid, de duurzaamheid of de mobiliteit.’

Modulaire hangbanken voor alle leeftijden

De Comfy en de Chill zijn modulaire ‘hangbanken’ voor alle leeftijden! Ze maken deel uit van het brede gamma Objects-zitelementen of straatmeubilair in beton dat Ebema aanbiedt. Het bijzondere design maakt deze banken zowel visueel aantrekkelijk als multifunctioneel bruikbaar: je kan er lekker op liggen, leunen, zitten of kruipen – het maakt niet uit hoe jong of oud je bent. Ontwerper Bert Panis (Ebema) creëerde ze in eerste instantie voor Rock Werchter, maar ze kwamen uiteindelijk in primeur terecht op het Skatepark Sportcentrum van Genk.

Burgemeester van Genk Wim Dries: “Wij zijn trots dat stad Genk het decor mocht zijn voor de eerste ‘hangbanken’ in het straatbeeld. Genk is een stad waar iedereen zich welkom kan en mag voelen en dat is exact waar deze banken ook voor staan. Ze kunnen door iedereen gebruikt worden, voor wat je maar wil. Even chillen, de krant lezen, je huiswerk maken, erop zitten, liggen of kruipen. Alles kan. Bovendien werden de elementen op een duurzame manier vervaardigd en kunnen ze volledig gerecycleerd worden tot herbruikbare grondstoffen. Een mooie aanvulling dus voor onze stad, maar ook in lijn met onze waarden en visie.”

Duurzame banken met tweede leven

De banken zijn compleet afgerond. Dat minimaliseert de kans op beschadiging. Ze zijn breder aan de bovenzijde, smaller aan de onderzijde en variëren daarenboven nog in breedte over de gehele lengte! De dubbele bolling laat het regenwater automatisch wegvloeien. Een slijtvast en onderhoudsvriendelijk product dat vandalismebestendig is. Door meerdere elementen te combineren, creëer je rugleuningen zonder extra materiaal. Ze passen bovendien in elke omgeving dankzij de organische vormgeving, de naadloos aansluitbare afmetingen en de combinatiemogelijkheden in verschillende geometrische figuren.

De Comfy & Chill kunnen perfect een tweede leven krijgen: door de elementen te stralen, te polijsten of een andere nabehandeling te geven (zelfs na 10 jaar) kun je ze helemaal opwaarderen tot een nieuwe bank op dezelfde of een andere locatie.

De ontwerper

Bert Panis (1976) studeerde industrieel ingenieur en werkt sinds 2004 bij Ebema. Hij maakt deel uit van het innovatieteam dat bezig is met vernieuwende producten, productieprocessen en diverse nieuwe bindingstechnologieën naast het traditionele cement. Bert heeft een passie voor design en slimme ontwerpen. Voor het ontwerp van de Chill en de Comfy liet hij zich inspireren door een lederen zitbank op de luchthaven in Las Vegas. Het lijnenspel van deze bank zette hij om in elementen die in beton produceerbaar zijn. Door toevoeging van 2 zithoogtes en de uitsplitsing naar 2 verschillende elementen ontstonden deze unieke aan elkaar gerelateerde designzitelementen.

Ruimte verbeteren

Ebema verbetert ruimte. Het bedrijf maakt met haar prefabbetonproducten buitenruimtes gezelliger, slimmer, comfortabeler, veiliger, mooier, groener en sterker. Voor mensen, overheden, bedrijven en organisaties. Dat doen ze met creatieve ideeën en elegante betonoplossingen. Maar vooral: met hart en ziel, sinds 1946.

Met een team van 250 mensen en vestigingen in Zutendaal en Rijkevorsel realiseert Ebema een omzet van meer dan 50 miljoen euro per jaar. Dat gebeurt met een productgamma voor de openbare markt onder de naam Ebema_LivingCity. Het uitgebreide totaalgamma voor tuin, terras en inrit wordt verkocht onder de naam Ebema_Stone&Style. Met Ebema_CustomConcrete en Ebema_CreativeLab zet Ebema nadrukkelijk in op maatwerk. Sinds het voorjaar 2020 heeft Ebema een participatie in Eurodal, producent van grootformaattegels.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in