Prijzen energie-intensieve bouwmaterialen blijven stijgen in 2023
De prijzen van bouwmaterialen zullen volgens bouwfederatie Embuild nooit meer hun precorona niveau bereiken. Meer nog, de energie-intensieve bouwmaterialen, zoals baksteen en cement, zullen de komende maanden verder stijgen qua prijs. De meeste andere bouwmaterialen, die doorgaans gelinkt zijn aan de grondstofprijzen, zullen qua prijs eerder stabiliseren. “Wij raden bouwondernemingen nog steeds aan om met prijsherzieningsclausules of dagprijzen te werken in hun contracten omdat de materialenmarkt nog steeds te volatiel is”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.
Sinds eind 2021 evolueerden de prijzen van volgende, courante bouwmaterialen als volgt, zo blijkt uit een analyse van bouwfederatie Embuild:
- Zand en grind: +24%
- Baksteen: +10%
- Cementproducten: +35%
- Staal: +3,5%
- Hout: -17,5%
- Non ferro: -12%
- Elektrische materialen: +10%
- Glas: +21%
- Natuursteen: +8%
- Isolatie PIR en PUR: stabiel
Wat 2023 betreft, ziet Embuild een dubbele tendens. Bouwmaterialen waarvan de productie veel energie vergt, zoals baksteen, cement of dakpannen, zullen qua prijs verder toenemen in 2023, terwijl bouwmaterialen die afhangen van de grondstofprijzen eerder zullen stabiliseren en mogelijk, hier en daar, licht dalen. In ieder geval zullen bouwmaterialenprijzen nooit meer het niveau van 2019 of begin 2020, voor corona uitbrak, bereiken.
Niko Demeester, topman van Embuild: “Gezien deze opmerkelijke situatie raden we al een tijd aan om te werken met een herzieningsclausule in elk contract dat wordt opgesteld, zodat deze prijstoenames niet helemaal op de kap van de aannemer vallen en men kan spreken van een evenwichtig contract waarbij beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Een andere optie is om te werken met dagprijzen, net zoals bij bepaalde soorten vis of schaaldieren op restaurant.” Uit onderzoek dat Embuild eerder dit jaar realiseerde, bleek dat de helft van de bouwondernemingen (52%) hiermee werkte, maar de bouwfederatie is ervan overtuigd dat ondertussen steeds meer bouwbedrijven hiermee aan de slag zijn gegaan.
Bron: Embuild