Bouwmaterialen

Prijzen meeste bouwmaterialen nog steeds in stijgende lijn

Ten opzichte van eind vorig jaar stijgen de meeste prijzen van bouwmaterialen nog steeds. Vooral de prijzen van bouwmaterialen waarvan de productie aanzienlijk wat energie vraagt, zijn gestegen sedert december 2021, zoals cement (+32,7%) en baksteen (+8,7%). De prijzen van hout (-18%) en non ferro (-10,1%) zakten dan weer sinds eind vorig jaar. Toch liggen de prijzen van alle bouwmaterialen nog steeds hoger dan in september 2020, toen de golf aan prijsstijging in volle covidcrisis begon. “Dat mag mensen er zeker niet van weerhouden om nu toch een bouw- of renovatieproject op te zetten”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild (ex-Confederatie Bouw). “De grootste prijsstijgingen zijn achter de rug, de hypothecaire rente ligt nog steeds laag, het laat toe om energiewinsten te boeken en dus ook een lagere factuur te krijgen en, hoe je het ook draait of keert, blijft het de beste investering.”

Een aantal bouwmaterialen mogen dan wel in prijs gedaald zijn de afgelopen maanden, door de bank blijven de prijzen van de meest courante bouwmaterialen verder de hoogte in gaan, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de prijstoenames van cement en baksteen pas een proces zijn van de afgelopen maanden. Op zich niet onlogisch, aangezien de productie van deze materialen veel energie vergt en de prijs van energie vooral sinds de oorlog in Oekraïne is toegenomen. De dalende houtprijs sinds eind vorig jaar heeft dan weer te maken met een dalende vraag, vooral vanuit de VS, waar tijdens de covidperiode heel wat huizen, die er voornamelijk uit hout bestaan, werden gerenoveerd. De non ferro metalen, zoals koper, lood, aluminium en zink, daalden de afgelopen maanden ook qua prijs, maar minder sterk dan de houtprijs. Op te merken valt trouwens dat beide materialen, hout en non ferro, nog steeds duurder zijn dan in september 2020, toen de prijs van bouwmaterialen begon toe te nemen.

Niko Demeester, CEO van Embuild: “Verdere prijsdalingen zitten er zeker in, maar het precovid prijsniveau zullen de bouwmaterialen nooit meer bereiken. Het blijft dus een uitstekend moment om te bouwen of te verbouwen. Niet alleen omdat investeren in vastgoed sowieso de beste belegging en de beste vorm van pensioensparen is, het zorgt er ook voor dat je over een woning beschikt die aan de meest moderne energiestandaarden beantwoordt. Dat scheelt meteen ook een slok op een borrel van je energiefactuur. Tot slot is ook de hypothecaire rente nog relatief laag, waardoor alle lichten op groen staan om te bouwen of te renoveren.”

Bron: Embuild

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in