Bouwen en de wet

Dubbel voordeel dankzij half dak

Wie budgetvriendelijk wil bouwen, zal zijn architect vooral de opdracht moeten geven om het volume compact te houden. Zelf zul je als bouwer moeten nadenken hoe je alle oppervlakte nuttig kunt besteden, om eventuele overbodige vierkante meters te schrappen. De bouwheer en architect van dit project hadden die boodschap goed begrepen: voor 150 000 euro werden 182 m² woonoppervlakte en 25 m² bureauruimte gecreëerd.


Compact volume

Dit nieuwbouwproject is een van de tachtig voorbeelden uit de editie 2009 van het Belgisch Budget Bouwboek. Architect Carol Bamps bespaarde aan de buitenkant nochtans allerminst op de kostprijs van de materialen. Zo is de woning ruimschoots bedeeld met glasoppervlakte, zoals een glazen achtergevel, en werd dat glas overal ingebracht in aluminium profielen. Ook de donkere, bijna zwarte gevelsteen was aan de dure kant, net als het zinken dak.”
De besparing zit hem vooral in de eenvoudige structuur van het ontwerp en de compactheid van het volume. Alle vierkante meters zijn ook nuttig besteed. Zo werd de overbodige bureauruimte op de bovenste verdieping gewoon ‘weggeknipt’ door het dak halfweg te laten stoppen.


Glazen achtergevel

Het jonge koppel dat deze halfopen nieuwbouwwoning liet optrekken, bezocht eerder al een ontwerp van Carol Bamps met een volledig glazen achtergevel. Voor zo’n enorme glaspartij waren ze zeker gewonnen. Om extra voordeel op vlak van lichtinval te hebben van die gevel, moest ook een grote vide ingepland worden. Hiervoor was ruimte genoeg op de verdieping, vanwege het eerder beperkte programma daar: een ouderkamer met dressing, één kinderkamer en een badkamer.
Een andere wens was om ergens in het concept een vrij groot bureau te voorzien, dat afgescheiden moest zijn van de leefruimten. Carol Bamps bracht dat kantoor onder op de bovenverdieping.


Eenvoudige rechthoek

De eerste twee bouwlagen bestaan uit een eenvoudige rechthoek, waarbinnen alle functies heel compact zijn ondergebracht. Omdat het zuidwesten net aan de gesloten wand valt, werd de op het zuidoosten georiënteerde achtergevel volledig opengetrokken om genoeg licht naar binnen te halen.
Opvallend is dat het hellend dak slechts half uitgevoerd is. “Op de zolderruimte hebben we het bureau ondergebracht”, legt Carol Bamps uit. “De helft van de beschikbare ruimte volstond daarvoor. Door de helft van het dak te laten wegvallen, konden we bovendien een dakterras aanleggen, waardoor er nog visueel contact mogelijk is tussen het bureau en de tuin.”
Binnenin kreeg de inrichting enkele industriële details mee, onder meer door de stalen balken niet helemaal te verbergen. “De eigenaars vonden het een leuk idee om de stalen structuur deels zichtbaar te houden”,aldus Carol Bamps.
De tuin van de woning is niet bijzonder ruim, en wordt grotendeels ingenomen door een terras. Om het contact tussen keuken en terras te versterken, werden twee grote schuiframen geplaatst aan de keuken. “In de keuken bevindt zich ook een eetplek. Het leven speelt zich vooral af tegen de achterzijde, zo ligt de zitruimte daar ook onder de vide. De eettafel om gasten te ontvangen staat vrij centraal.” De open aluminium trap kreeg een plek centraal in het huis, in het verlengde van de grote vide van 3,5 op 3,5 meter. Aan de vide werd nog een loopbrug in glastegels bevestigd om de grote glaspartij op een eenvoudige manier te kunnen onderhouden.


Energie

De verwarming van deze woning verloopt via een condensatieketel op gas. Als isolatie werd geopteerd voor polyurethaanisolatie in de gevels en de vloer. Een laag van 18 centimeter rotswol in het dak beperkt daar het energieverlies.Bron: Belgisch Budget Bouwboek
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in